Tarih: 12.09.2019 11:18

ARIK´TAN KAN ÜRÜNLERİNDE YAŞANAN GELİŞMELERE TEPKİ

Facebook Twitter Linked-in

Yerli üretim iddiasıyla çıkılan yolda yine bir AKP klasiğinin yaşandığını ifade eden Arık, ?Yandaş için köprüye geçiş, havaalanında yolcu, hastaneye hasta garantisi verenler bu kez de yandaşları için kan garantisi verdiler. Yerli ve milli üretim iddiasıyla yine bir yandaş kollanıyor. Görülen o ki, yandaş vatandaşın kanını emmeye devam ediyor? diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı, SGK ve Kızılay arasında 2015 yılında imzalanan protokol ile kan ve kan ürünlerinden elde edilen plazmanın yerli kaynaklarla üretilmesi amacıyla çıkılan yolda, üretime geçilememesi ve tekelleşme konusuna dikkat çeken CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca´nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı´na soru önergesi verdi. TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesi hakkında bilgiler veren Arık, Tank Palet Fabrikası´nın satışı ile gündeme gelen yandaşların Yerli Plazma Ürünleri Üretilmesi Projesi´nde başrol oynadığını belirtti. Arık, ?Yine bir AKP klasiği ile karşı karşıyayız. Devletin tüm olanakları yandaş için seferber ediliyor. İhaleye göre fabrikanın kurulması gerekiyor ama ortada fabrika yok. Üretim yapılması gerekiyor ama ortada üretim yok. Yandaş tüm ihale şartlarını hiçe sayarak yurt dışından ucuza ithal ettiği ürünleri Türkiye´de yüksek fiyattan satıyor. Yetmiyor Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü yandaşın daha fazla kar etmesi için tüm kuralları hiçe sayarak, 30 Temmuz 2019 tarihli bir yazı ile, yandaşı tek adres olarak gösteriyor. Yani hiçbir koşulu yerine getirmeyen yandaşı uyarması gerekenler, bırakın uyarı yapmayı tekelleşmesi için çalışıyorlar. Yandaş için köprüye geçiş, havaalanında yolcu, hastaneye hasta garantisi verenler bu kez de yandaşları için kan garantisi verdiler. Yerli ve milli üretim iddiasıyla yine bir yandaş kollanıyor. Görülen o ki, yandaş vatandaşın kanını emmeye devam ediyor? dedi.

Arık´ın Sağlık Bakanı Fahrettin Koca´nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı´na verdiği soru önergesinde ise şu sorulara yanıt aranıyor:

?1-) Söz konusu ihaleyi alan firmaya, son yıllarda sıkça tanık olduğumuz gibi, alım garantisi verilmiş midir?

2-) İhalenin amacı yerli üretime geçilmesiydi, hangi oranda yerli üretime geçilmiştir? Eğer yerli üretime geçilmediyse piyasaya sürülen ürünlerin menşei nedir?

3-) İhaleyi alan firma yükümlülüklerini eksizsiz olarak yerine getirmekte midir? Firmanın yükümlülüklerini yerine getirmemesi söz konusu ise nasıl bir yaptırım uygulanmıştır?

4-) Söz konusu firmanın ürünlerinin hastalara ulaşımında eczaneler nasıl bir rol oynamaktadır??   (Kurum Bülteni)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —