GÖKSEL YILMAZ


Yine gerilim...


Yıllardır İran ile İsrail arasındaki gerilim hiç bitmedi. Sürekli birbirlerini tehdit ederek Ortadoğu´daki yangına benzin döktüler.

Ama şimdiye kadar bu tehditler hep havada kaldı. Sürekli asarız, keseriz açıklamaları yapılsa da büyük çaplı bir savaşa girişmediler. Önceki gün yine İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran´ın Suriye´den hızlıca çıkması gerektiğini yoksa ülkesinin İran´ı Suriye´de vurmaya devam edeceğini söylemiş ve İran´ı kastederek, "Size söylüyorum, hızlıca çıkın oradan. Saldırıları durdurmayacağız" diyerek tehditte  bulundu.

Bu açıklamaya İran cephesinden cevap gecikmedi ve İran Devrim Muhafızı Komutanı Muhammed Ali Caferi, tehdit dolu açıklamalara aynı sertlikle cevap verdi. Caferi, "İsrail, İran füzelerinin üzerine düşeceği gün için korkmalı" dedi. Ülkesinin Suriye´deki varlığını devam ettireceğini belirten general, "İran askeri danışmanlarını, devrim güçlerini ve silahlarını Suriye´de bulundurmaya devam edecek" dedi.

Üst perdeden yapılan bu açıklamalar zaten  bir çıkmazda olan Suriye problemini iyice alevlendireceğe benziyor.

Ülkeler savaşı bitirecek, barışı sağlayacak açıklamalar yaparak, gerilimi tırmandıracak açıklamalar yaparak, Ortadoğu´daki bilinmezlikten herkes  çıkar sağlama peşine düşmüş durumda.