Oğuz Gümüşkaynak


SÜLEYMAN DEMİREL

On yedi haziran ölüm yıldönümü..


On yedi haziran ölüm yıldönümü.. Dedemi yönetti babamı yönetti beni yönetti çocukları mı yönetti yani benden tam tamına dört kuşak yönetti…

İhtilaller muhtıralar gensorular post model darbeler neler neler yönetirken bütün bu saydığım ülkenin yönetiminde uç noktadayken zorlukların hepsiyle karşılaştı nükteli konuşmaları ile bunların sebeplerini halkına çok güzel izah etti.

Ağzından çıkan her söz bu gün bile bazı eylemlerde ve birilerinin söylemlerinin başlangıcında tek tek dudaklardan düşmeye devam ediyor kimler yürüyerek eylem yapmaya kalksa yollar yürümekle aşınmaz bırakın yürüsünler söylemi demokrasiye olan bağlılığının ve demokrasiye olan güveninin göstergesi idi.

Benzinin ülkede yokluk gösterdiği yıllarda kendisine niye benzin yok diyen gazetecilere benzin vardı da şerbet yapıp biz mi içtik söylemi on iki eylül darbesinden sonra siyasi yasağı kalkınca bir gazetecinin ülkede durum nasıl dersiniz sözüne tek kelime ile iyidir derim iki kelime ile de iyi değildir derim diyecek kadar kıvrak zekasıyla durumu özetleyen kişiydi Demirel.

Cumhurbaşkanlığı döneminde Hacıbektaş şenliklerine gidip Hacıbektaşlılar tarafından çılgınca alkışlanan tek sağ görüşlü liderdir bununda nasıl olduğunu soran gazetecilere barışmasını bilmiyorsan asla dövüşmeyeceksin diye yanıt verir.

Uzun yıllar İsmet İnönü ile karşılıklı siyaset yaptı ama İnönü’ye hep saygı duydu. İnönü’yü hiçbir  törende arkasından yürütmedi hep yanında hatta bir adım gerisinden gitti sebebini  soranlara  işe onun sırtında cephelerde savaş kazanmış bir komutan olmanın yükü var derdi ve İnönü’ye saygısızlık yapmaya kalkan vekillerine her zaman mani oldu.

Koca bir ömür devlet yönetiminde doğrularıyla yanlışlarıyla nükteli sözleriyle hele ki Ecevit halk çocuğu Erbakan Müslüman çocuğu Türkeş Türk çocuğu biz o.ç muyuz sözü var ya işte bu sözün ardında diyorum ki ruhun şad mekanı cennet olsun Isparta’nın Sülüsünün…