GÖKSEL YILMAZ


Sistem yine değişiyor...


Özellikle Eğitim ve Sağlıklı ne zaman bir bakan değişikliği olsa, sistem yeniden dizayn ediliyor. Yeni yılla birlikte bir çok değişiklik bizleri bekliyor. Sınavdan ders saatlerine kadar, öğrencileri bekleyen yeni sistemin detayları da belli oluyor. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk liselerdeki ders sayısının yarı yarıya düşeceğini açıkladı. Milli Eğitim Bakanı Prof Dr. Ziya Selçuk, eğitim alanında hayata geçirilecek birçok yeni projenin müjdesini verdi. Projelerden en önemlisi liselerdeki ders sayısını düşürmek.

Bakanın açıklaması ??Liselerde 15-16 ders var ama bütün Anglosaksonlara baktığımızda, Japonya´ya, Singapur´a, Hong Kong´a baktığımızda onlarda lisede 5 yada 6 ders var. Bizde 15-16 ders var. Yani bir çocuk nasıl meşgul edilir projesi, yani bir şey nasıl yüzeyleştirilebilir projesi. Bizim bunu yapmamamız lazım. Bir çocuk sürekli küçük küçük çukurlar kazarak bir hayat düzeni kuramaz. Çocuk kuyu kazmalı o zaman suyu bulur. Küçük küçük gereksiz çukurlarla birçok dersi anlamadan yukarı çıkıyor. İnanın bu şeylerle ilgili yapılabilecek şeyler çok zor değil. Milli Eğitim Bakanlığı bunu kendi sistematiğinde yapar buna gücü var, altyapısı var, Türkiye´nin birikimi var. Hemen önümüzdeki yıl ortaöğretimdeki bu 15-16 dersin yarı yarıya azaldığını göreceksiniz?

Bu değişikliğin ne gibi yararları, veya zararı olacak hep birlikte yaşayıp göreceğiz. Çağın şartlarına ayak uydurmak güzel ama, eğitim sistemiyle bu kadar oynamakne kadar doğru bilemiyorum.