Osman Aydoğan


Operasyon Valkyrie -8-


Bunların en başında General Friedrich Fromm geliyor.

Friedrich Fromm, Wehrmacht içindeki Nazi karşıtı hareketlerden başından beri haberdar oluyor... Ancak "Walküre Operasyonu"nun başlatılmasına karşı çıkıyor... 20 Temmuz suikast girişiminde Wilhelm Keitel´i telefonla arayarak Adolf Hitler´in öldürülmediğini öğrenince, Albay Stauffenberg´in Ersatzheer (Yedek Ordusu)´i harekete geçirme talebini reddederek intihar etmesini emrediyor? O yüzden Stauffenberg tarafından kendi çalışma odasında hapsediliyor? Fakat Joseph Goebbels´in emriyle Bendlerblock´a yollanan Binbaşı (hemen Albaylığa terfi ediyor) Otto Ernst Remer komutasındaki birlik tarafından kurtarılıyor. Fromm, suikast ekibi olan Friedrich Olbricht, Olbricht´in Kurmay Başkanı Albay Albrecht Mertz von Quirnheim, Claus von Stauffenberg, Stauffenberg´in yaveri Teğmen Werner Karl von Haeften´i iaynı günün gecesi Bendlerblock´un avlusunda yargısız kurşuna dizidiryor... Ludwig Beck intihar etmeyi istediği için kendini vurmayı iki kez deniyor ancak intiharı başaramayınca onu da vurdurtuyor? .

Ancak Hitler, Friedrich Fromm´un Stauffenberg ve arkadaşlarını çabucak idam ettirmesinden dolayı öfkeleniyor? Çünkü Fromm aylardan beri Hitler´i öldürmek için hazırlanan komployu bildiği halde komploculara yataklık ediyor ve planlarını Hitler´e haber vermiyor? İşlediği bu suçun izlerini böylece örtmek, isyanı bastıran adam olarak Hitler´in gözüne girmek istiyor. Ama bunlar için artık çok geç kalıyor?

Fromm´un suikastçilerle iş birliği yaptığı tespit ediliyor, 22 Temmuz 1944 sabahı, Nazi yetkilileri tarafından tutuklanıyor. Fromm, 14 Eylül 1944 tarihinde Alman Ordusundan çıkarılıyor. Artık sivil olan Fromm, 7 Mart 1945 tarihinde Volksgerichtshof (Halk Mahkemesi) tarafından askerî görev için değersiz kabul edilerek idama mahkûm ediliyor ve 12 Mart 1945´te Brandenburg an der Havel´deki Brandenburg-Gorden Cezaevi´nde idam ediliyor? İdam mangası önündeki son sözleri: ?´Öldürülmem rapor edildi çünkü ben her zaman Almanya için sadece en iyisini istemiştim´´ sözleri oluyor?

Bir diğer kişi Ludwig Beck´tir.

Ludwig Beck, 1938´de savaş riskini azaltmak için toplu istifaları destekleyerek Orgeneral olarak ordudan ayrılıyor ve çeşitli direniş hareketlerine katılıyor? Ludwig Beck, 2. Dünya Savaşından bir yıl önce Hitler´e ve generallerine bir muhtıra veriyor. Bu muhtırada Beck, Hitler´den şunları talep ediyor: ?´Ordunun siyasetle ilgisi kesilmelidir. Ordu ve bürokrasinin işleyişinde yeniden Prusya geleneklerine dönülmelidir. Masraflar azaltılmalı, gösterişten uzak durulmalıdır.