Osman Aydoğan

Tarih: 02.08.2019 10:34

Operasyon Valkyrie -4-

Facebook Twitter Linked-in

20 Temmuz 1944

Plan 20 Temmuz 1944 günü planlandığı şekilde icra ediliyor. Albay Stauffenberg planda öngörüldüğü gibi içinde zaman ayarlı bomba bulunan çantayı toplantıya sokuyor, kendisi dışarıdayken bombayı patlatıyor ve sonrasında Berlin´e gelerek yedek askerleri harekete geçiriyor? Askerî ve kamu binaları ele geçirilerek SS´ler tutuklanmaya başlanılıyor...

Her şey yolunda gibi gözükürken planın en hayati kısmı olan Hitler´in öldürülmesinde başarısız olunduğu haberi geliyor. Bomba patlatılmış fakat şansın da yardımıyla Adolf Hitler patlamadan ufak sıyrıklarla kurtulmayı başarmıştır. Akşam saatlerine doğru çatışmaların yoğunlaştığı anda darbe başarıya ulaşacakken Hitler´in yaşadığı anlaşılıyor. Bunun üzerine darbe yanlısı olmayan fakat sesini de çıkarmayan generallerin ve subayların hepsi canlarını kurtarmak için darbecilere karşı savaşmaya başlıyor? Böylece Hitler´e karşı yapılan bir suikast ve darbe girişimi daha başarısızlıkla sonlanıyor? Bu suikast girişiminden sağ kurtulan Hitler 3-5 saat sonra planlı misafiri Mussollini´yi karşılamaya gidiyor?

General Friedrich Fromm, suikast ekibi olan Albay Stauffenberg´i, Teğmen von Haeften´i (Stauffenberg´in emir subayı), General Friedrich Olbricht´i, Albay Mertz von Quirnheim´ı ve Generaloberst Ludwig Beck´i o gece yargısız kurşuna dizdiriyor? Albay Stauffenberg´in kurşunlanırken: ?Kutsal Almanyamız çok yaşa!? (Es lebe unser heiliges Deutschland!) diye bağırıyor?

Albay Stauffenberg tam bir Prusyalı subaydır. Tunus´ta aracının mayın tarlasına girip hasar alması, ardından müttefik uçaklarınca saldırıya uğraması sonucu ağır yaralanmış ve bu yaralanma sonucu sol gözünü, sağ kolunu ve kısmen işitme duyusunu kaybetmiştir... Bu hadise filmin girişinde veriliyor?

20 Temmuz 1944 sonrası

Başarısız darbe girişimi sonrası her yerde insan avı başlatılıyor. Darbe sonrası 7.000 civarında kişi tutuklanıyor? Mahkemeler sırasında sanıkları aşağılamak için sanıkların pantolon kemerleri takmalarına izin verilmiyor, sanıklar pantolonlarını elleriyle tutup ayakta durmaya zorlanıyor... Sonucu belli olan mahkemelerden sonra tutuklananların 4.980´i idam ediliyor. Bu idamlarda Hitler´in isteğiyle piyano teli ve et kancaları kullanılıyor. Amaç ise faillerin yavaş yavaş ölmesini sağlamaktır. Hitler, bu idam sahnelerini görüntületiyor ve bir brifing esnasında önemli SS subaylarına göstererek onlara bir nevi gözdağı veriyor.

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —