Osman Aydoğan


O´nu sevenleri sevenlerden biri -6-


Veysel Karânî hazretlerinin rûhâniyetinden çok istifâde eder sonra...

İbrâhim bin Ethem´in Ebu Hanife´den ders aldığı günlerden bir gün İbrâhim bin Ethem, Ebu Hanife´nin ders verdiği mekânın önünden geçerken, İmam-ı Azam kendisine ta´zim (saygı) için ayağa kalkar. Öğrencileri: ´´Niçin bunu yaptınız, İbrahim Ethem, o kadar da büyük bir sûfî değil ki´´ dediğinde; ´´O Allah´ın zatı ile meşgul, biz ise o´na ait ilimleri ile´´ diyerek cevap verir.

İslâm´ın asıl hastalığını, açmazını, çıkmazını ve günümüzdeki Müslümanların halini İbrâhim bin Ethem tee o zamanlar görmüştü:

?´Dünyayı yamamak için parçalarız dini biz;

Sonra ne din kalır elde, ne yama diktiğimiz.´´

İbrâhim bin Ethem´i anlatan Türkçe yayınlanmış çok sayıda kaynak yoktur. İbrâhim bin Ethem´i Türkçe anlatan üç kitap vardır. Birincisi Musa Yaşaroğlu´nun ´´Aşkın Kölesi İbrâhim Bin Ethem´´ (TÜRDAV Yayınları, 2014) isimli eseri, diğeri Ersin Özdil´in ´´Sarayını Terkeden Hükümdar İbrâhim Bin Ethem´´ (Ulak yayıncılık, 2016) isimli eseri, üçüncüsü de nefis üslubu ile Necip Fazıl Kısakürek´in bir tiyatro oyunu olarak yazdığı ´´İbrâhim Ethem´´ (Büyük Doğu Yayınları, 2000) isimli eseridir. Üçü de birbirinden güzel bir şekilde İbrâhim bin Ethem´i anlatmıştır.

İbrâhim bin Ethem, soğuk taş sarayların değil sımsıcacık gönüllerin Sultanı idi... O geçici sarayların değil kalıcı ebedi sarayların Sultanı idi. O, Allah´ın sevdikleri isimlerin en başında gelen idi...

İbrâhim bin Ethem´in mezarı Suriye´de Humus-Lazkiye arasında Jable isimli kasabada bulunmaktadır.

Allah rahmet eylesin. Ruhu şâd olsun.