ZEYNEP MÜLAYİM


Okullu Olmak?


Hepimiz çocukluğumuza dönüp baktığımızda okul bizim için ne kadar da değerli bir yerdi. Şimdi de aynı özellikte. Abilerimiz ablalarımız gider biz onların dönmesini beklerdik. Bahçede herkes arkadaş , cıvıl cıvıl oyunlar bende okula gitmek istiyorumlar?  Küçücük yaşımızda okul hep gitmek istenilen bir yer. Okula başladığımızda ise sanki kaçmak istenen bir yer oluveriyor, öğrenciler için. Yeni eğitim ve öğretim yılının başladığı bu günlerde ailelerin en büyük sorunu okula adapte olmak. Oysa heyecanla başlanır yeni şeyler alınır, arkadaşlarla güne başlanır peki neden olmaz ? Ya da ne yapmalıyız da çocuklarımız okula isteyerek gitsinler, öğrenmeyi sevsinler ? Bu konuda uzmanlar çocuklara fazla yüklenmeden aile öğretmen işbirliği ile sorunların üstesinde gelineceği görüşünde hemfikirler. Peki neler yapılmalı ;

Okula başlayan çocuk için öğretmen aile kadar hatta belki daha fazla yakınlık duyacağı bir modeldir. Öğretmenin tavrı çocukta motivasyonu ve ilgiyi olumlu yönde etkiler.

Eğitim hayatı boyunca ailesinden destek gören ve kendisine güven duyulan çocuk başarılı ve daha öz güvenli olur.

Okul malzemeleri çocuğu heveslendirmek açısından büyük önem taşır. Onun zevkleri göz önünde bulundurularak yapılan okul alışverişi o malzemeleri kullanarak ders yapacak çocuk için derse oturmak daha keyifli olur.

Okul çocuğun aile dışındaki ilk sosyal çevresidir. Burada yeni arkadaşlar edinecek, yeni oyunlar öğrenerek paylaşma bilinci edinecektir.

Daha önce okuyamadığı kitapları artık kendi kendine okuyabilme ve yazabilme becerisini kazanmak çocukta kendini ifade etme yeterliliğini artıracaktır.

Okullar genellikle çocukların bir sosyal faaliyete katılmalarını destekler. Eğitsel kollar gibi çalışmalara katılmak, spor ya da müzik etkinliklerinde yer almak bir gruba ait olma duygusu vermesi açısından önemlidir.

Aile içinde sınırlı sayıda insanla muhatap olan çocuk okulla beraber artık kalabalık bir topluluğun üyesidir. Bu topluluğun kurallarını ve bu kurallara uygun davranmayı öğrenecektir, sınırlar içinde kalması halinde onay görecek, uyumlu bir birey olarak kabul edilecektir.

Sorumluluk almak ve bu sorumluluğun gereklerini yerine getirmek gibi sosyal bir birey olmanın da ilkelerini okulla beraber kazanan çocuk, başarılarıyla taktir ve teşvik edilirse olumlu davranışları pekişecektir.

Okula başlayan ve bir gruba dahil olan çocuk pek çok kararı sınıf arkadaşlarıyla beraber alacaktır. Grup çalışmalarına katılan çocuk eğlenirken aslında öğrenecektir.

Aldığı eğitimi hayatına uygulama becerisi ve kazandığı becerilerle sorunlarla başa çıkma yöntemleri geliştirecektir.

Sevgiyle kalın hoşçakalın?