ZEYNEP MÜLAYİM


OKUL BAŞARISI... -2-


Çocuğunuzla ilgili neye odaklanırsanız, o artar. Sürekli yanlışlarına ve eksiklerine odaklanmak yerine, onun çabalarına ve olumlu yönlerine odaklanın. Daha fazla görmek istediğiniz davranışı takdir edin.

Ne yaparsa yapsın ailesine yaranamadığını hisseden çocuğun ders çalışma motivasyonu düşük olacaktır.

Kendi sorumluluğunu taşıyan çocuk kendisi için çalışır, sizin polislik yapmanıza gerek kalmaz, sadece gözlemlemeniz yeter.

Giyinme, banyo, ödev, yatak toplama gibi kendi başına yapabileceği işlerin sorumluluğunu ona vermek, sürekli onu korumak yerine arada sırada küçük hatalar yapmasına da müsade etmek, okul başarısı ve özgüveni için kritiktir.

Öğrenmeyi sevdirmek için, öğrenmeyi sıkıcı ve yapılması zorunlu bir aktivite halinden eğlenceli ve çocuğun hayatıyla ilişkili hale getirin.

Örneğin, kesirleri öğrenmekte zorlanıyorsa beraber bir pizzayı dilimleyerek ona sıkıcı gelen bu bilgiyi ilginç ve kullanılır hale getirebilirseniz, konuya olan ilgisi artar.

Beyin gelişimi ve öğrenme okul ders saatleri dışında da devam edebilir.

Çocuğun evde bol bol kitap okuması ve sizinle sohbet etmesi onun düşünme ve dil gelişimini en çok etkileyen faktörlerdir.

Size bir soru sorduğunda ona hemen doğru cevabı vermek yerine önce ?Sen düşünüyorsun bu konuda?? diye sormanız, beynini zorlamasına ve öğrenme potansiyelinin artmasına neden olacaktır.

Serbest zaman boşa geçen zaman değildir.

Çocuğun hergün okul aktiviteleri, TV izleme ve bilgisayar oyunları ile geçirdiği zaman dışında yaratıcılığını kullanacağı, hiçbir yetişkin yönlendirmesi olmadan kendi kendine kararlar verip, problem çözme fırsatının olacağı ortamlar beyin gelişimini ciddi ölçüde destekler.

Hergün okuldan geldikten sonra belli bir oyun, ders, yemek ve uyku saati olsun. Düzen içinde yaşayan çocuk kendini daha güvende hisseder.

Kendi sorumluluklarını daha rahat taşır ve okul yaşamını daha etkili yönetir.

Özellikle hafta içi günde 30 dakikadan fazla kullanılan televizyon, bilgisayar ve ipadoyunları, çocukların beyin gelişimleri için çok önemli olan çocukların aile ile geçirdiği zamanı, sosyal zamanını, kitap okuma zamanını, oyun/serbest zaman dilimini ve hareket etme fırsatını elinden  alıyor.

Çocuğun okulda mutlu olabilmesi için en önemli faktörlerden biri, okulda arkadaşlarıyla mutlu olabilmesi ve sosyal ilişkilerini iyi yönetebilmesi.

Onun bol bol arkadaşlarıyla zaman geçirmesi ve bu zamanın televizyon ve bilgisayar oyunlarıyla boşa geçirilmemesi sosyal becerilerini geliştirmesi açısından önemli.

Öğretmen ile sürekli iletişim halinde olmak, çocuğun karşısında bir takım olarak görünmek ve karışık mesajlar vermemek açısından önemli.

Çocuğunuzun okul başarısını etkileyecek en önemli faktörlerden biri okulunu ve öğretmenini sevmesi.

Eğer çocuk okula sürekli olarak isteksiz gidiyorsa, eve genelde mutsuz ve heyecansız dönüyorsa, altında yatan nedenleri sorgulamak önemli.

Ödev saatinden önce dinlenip, özellikle hareket halinde olacağı oyunlar oynaması, ders saatlerinde televizyonun kapalı olması, çalışma alanında bol ışık bulunması ve çalışma malzemelerinin önceden hazır olması çalışma saati verimi için kritik faktörler.

Sevgiyle kalın hoşçakalın?