ZEYNEP MÜLAYİM


OKUL BAŞARISI... -1-


Okulların açılması ile öğrenciler, öğretmenler, veliler  başta olmak üzere herkesi bir heyecan aldı. Esnafı, şehrin trafiği vb. ? eğitim ve öğretim yılının başlaması başka başka sebeplerden dolayı hepimizi heyecanlandırdı. Herkese başarılar diliyorum. Başarı demişken hemen hemen hepimizin okul başarısını yükseltme ve motivasyon üzerine ne yapmalıyız gibi kaygıları var. Evet ne yapmalıyız ? Yalnız veli değil herkesin taşın altına elini koyması gerekir. Ne yapmalı nasıl yol almalıyız bağlamında uzman Ahu Tükel şu önerilerde bulunuyor. Bunları düzenli ve tutarlı bir şekilde uyguladığınız takdirde sadece okul başarısında değil, davranışlarında da daha yumuşak ve uyumlu olduğunu göreceksiniz. Garanti ederim. ; Çocuğun düzenli olarak görme, işitme ve diğer rutin kontrollerinin yaptırılması, sağlıklı beslenmesi, bol su içmesi, yaşına göre ihtiyacı olan uykuyu uyuması, bol bol hareket edip, açık havada da zaman geçirmesi okul başarısının temeli.

Çocuğunuzla aranızdaki ilişkinin sağlamlığı ve sıcaklığı, onunla zaman geçirmeniz, dokunmanız, öpmeniz, dinlemeniz, sohbet etmeniz, gülmeniz, zaman zaman başbaşa kalmanız, onun sevildiğini ve kendini güvende hissetmesini sağlayacaktır.

Kendini duygusal olarak güvende hisseden çocuk çok daha etkili öğrenir.

Çocuklarımızın kendilerine göre hayatlarında yaşadıkları bir çok stres kaynağı var, büyümek ve okul hayatı kolay değil. Bu stres çok yoğun duygular yaratabiliyor ve öğrenmeyi olumsuz etkiliyor.

Bu stresi yönetmenin en etkili yolu çocuğumuzun duygularını her fırsatta ifade etmesine teşvik etmek ve bu duyguları onaylamak. Örneğin ?Bugün okulda arkadaşınla kavga etmek seni çok üzdü değil mi? gibi.

Her çocuk farklı bir birey. Kendine göre güçlü yönleri, yetenekleri, beğenileri, öğrenme stili ve geliştirilmesi gereken yönleri var.

Onu kendimize veya başkalarına benzetmeye çalışmadan, olduğu gibi sahiplenmek, bol bol seçme şansı vermek, güçlü yönlerinin farkında olmasını sağlamak özgüvenini ve okul camiasında ayaklarının daha sağlam yere basmasını sağlayacaktır.