ZEYNEP MÜLAYİM


Müzeyyen Senar ... Cem Karaca...


Şubatın sekizi?Neredeyse müzik dünyasında yüz yıllık varlığı ile sesiyle imza atmış daha doğrusu sesi imzası olan iki sanatçımızdan biri Müzeyyen Senar diğeri Cem Karaca?Her ikisi de 8 şubatta hakkın rahmetine kavuştu.Tüm sanatçılarımızı ve onları sevgiyle, saygıyla ve rahmetle anıyoruz. Sizler için her ikisinin hayatları ile ilgili biraz bilgi toparlamaya çalıştım;

Müzeyyen Senar, 16 Temmuz 1918 Bursa doğumlu, Türk Sanat Müziği sanatçısıdır. "Cumhuriyetin Divası" olarak da anılır.

 

1918 yılında Bursa´da doğan Müzeyyen Senar´ın küçük yaşta evlatlık verildiği iddia edilmektedir. R. Erkan Alemdaroğlu´na göre İnegöl´ün Hilmiye köyünde Zeliha Eren adıyla doğan Senar´ın baba adı Reşit anne adı ise Fatma´dır.

 

Müzeyyen Senar, müzik eğitimine, Anadolu Musiki Cemiyeti´nde , kemençe üstadı Kemal Niyazi Seyhun Bey ve udi Hayriye Hanım gözetiminde başladı. Güçlü bir sese sahip olan bu kız çocuğunun ünü yayıldıkça, hafız Sadettin Kaynak, Selahattin Pınar, Lemi Atlı, Mustafa Nafiz Irmak gibi devrin önemli üstatları da ona dersler verdi, zamanın sevilen şarkılarının yanı sıra, kendi bestelerini de öğretip söylemesine yardımcı oldu.

Kemal Niyazi Bey ile İstanbul Radyosu´nda şarkı söylemeye başlayan Senar, Perşembe günleri ilgiyle izlenen bu programla geniş kitlelere adını duyurdu.

Müzeyyen Senar´ın yeteneği, Cumhuriyet´in kurucusu ve Türk sanat müziğinin büyük hayranı Mustafa Kemal Atatürk´ün de ilgisini çekti ve sanatçı birçok kez onun huzurunda, özel meclislerinde şarkı söyledi. 1936-1938 yılları arasında 5 kez Atatürk´ün huzurunda konserler veren sanatçı, ilk konserini 19 Aralık 1936´da İstanbul´da Dolmabahçe Sarayı´nda gerçekleştirdi. Son konserini 1938 yılı Haziran ayında Savarona Yatı´nda veren Müzeyyen Senar, Radi Dikici´nin kaleme aldığı Müzeyyen Senar Efsanesi ´O bir devdi, devirdi´ adlı kitapta Atatürk ile ilk karşılaşmasını "Sanki bana bir asır gibi gelen yolculuktan sonra saraya vardık. Girdiğimde bu zamana kadar görmediğim ihtişam adeta gözlerimi kör etti. Daha da şaşkın olmuştum. Yaveri takip ettik. Masanın kurulduğu salona girdiğim anda Atatürk´ü gördüm. Bir taraftan dizlerimin bağı çözülmüştü ama sanki uçuyor gibiydim. İçimden, ´Müzeyyen bu Atatürk ve onu görüyorsun. Rüya mıydı acaba? diyordum. Hayır değildi. Atatürk´ü gördüğümde bayılacaktım... Yüzüne bakamadım." diyerek anlatıyor. Müzeyyen Senar kitapta Atatürk´ün Rumeli türkülerinde kendisine eşlik ettiğini ve çok güzel zeybek oynadığını da belirtiyor. 8 Şubat 2015 tarihinde sabah saat 07:30´da zatürre dolayısıyla tedavi gördüğü Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde 97 yaşında hayatını kaybetti. Unutulmaz sanat müziği icracısı Müzeyyen Senar´ın cenazesi 10 Şubat 2015´te Bebek Camii´nde kılınan öğle namazını müteakip Zincirlikuyu Mezarlığı´ndaki aile kabristanına  defnedildi.