Osman Aydoğan


Mecnunum Leyla´mı gördüm -2-


Ancak bu ozanımızın bir başka güzel bir türküsü daha var: ?´Mecnunum Leyla´mı gördüm´´ ismiyle bildiğimiz. Bazı yörelerde bu türkü ?´Yaktı geçti´´ ismiyle bilinir?

Sivas Şarkışla´ya ait bu ?´Mecnunum Leyla´mı gördüm´´ türküsünün sözleri işte bu ozanımız Âşık İzzetî´ye aittir, kaynak kişisi Âşık Veysel, derleyen de Muzaffer Sarısözen´dir? Türkü şöyle başlardı:

?´Mecnunum Leyla´mı gördüm

Bir kerece bakdı geçti

Ne sordu ne de söyledi

Kaşlarını yıktı geçti´´

Türküyü dinleyince çok sevilen Leyla´yı değil de çok seven Âşık İzzetî´yi kıskanırsınız keşke Âşık İzzetî olsaydım da sevdiğimi onun kadar sevebilseydim diye? Çünkü bu fani dünyada en büyük talihsizlik sevilmemiş olmak değil, sevmemiş olmakmış. Eğer Mecnun değilseniz diye derlerdi zaten bulduğunuzun Leyla olduğunun da farkına varamazmışsınız? Zaten ozan da bunun bilincinde olarak şiirine Mecnun olduğunu vurgulayarak başlamıştır: ´´Mecnunum Leyla´mı gördüm.´´

Bu türküyü Âşık Veysel söylemiştir, Âşık İzzetî söylemiştir, Ruhi Su söylemiştir, Erkan Oğur söylemiştir, Tüülay German söylemiştir, Kardeş Türküler söylemiştir, kısaca türkü söyleyebilen herkes söylemiştir? Türküyü kimden dinlerseniz dinleyin vurulursunuz? Artık türküdeki sazın tellerine mi vurulursunuz, türküdeki Türkçe´nin, sözlerin inceliğine mi vurulursunuz yoksa türküdeki Leyla´nın güzelliğine mi vurulursunuz, yoksa hepsine birden mi vurulursunuz, o size kalmış? Kesin olan bir şey var ki; vurulursunuz... Çünkü bu türkü, Türkçenin ve sazın güzelliğini ve içtenliğini anlatır....

?´Ateşinden duramadım

Ben bu sırra eremedim

Seher vakti göremedim

Yıldız gibi aktı geçti

Soramadım bir çift sözü

Ay mıydı gün müydü yüzü

Sandım ki Zühre yıldızı

Şavkı beni yaktı geçti´´

Dinledikçe bu türküyü çocukluğunuza gider yine vurulursunuz... Çocukluğunuzdaki o platonik aşkınız kaşlarını yıkar geçer vurulursunuz, seher vakti siz göremeden, bir çift sözü soramadan, ay mıydı gün müydü yüzünü seçemeden, o Zühre yıldızı gibi akar geçer yine vurulursunuz?

Ancak bu türküyü en güzel Erkan Oğur yorumlamıştır. Erkan Oğur ve Hakkı Değirmencioğlu ikilisinin seslendirdiği bu türkü ?´Gülün Kokusu´´ albümünde yer alır?

Bugün Cumartesi? Gündemdeki abuk sabuk konuları sizi vurmadan siz bu türküye vurulun:

 

?´Bilmem hangi burç yıldızı

Bu dertler yâreler bizi

Gamze okun bazı bazı

Yar sineme çaktı geçti´´