Oğuz Gümüşkaynak


MAHSUNİ ŞERİF

Yüzlerce türkü, her türkünün her kelimesinden bir ders çıkar


Yüzlerce türkü, her türkünün her kelimesinden bir ders çıkar çağımızın Mevlana’sı çağımızın Yunus’u çağımızın Hacı Bektaşi Velis’i.  Hiç bir zaman eğilmedi bükülmedi söylenecek sözünü hiç esirgemedi Mevlana’nın dediği gibi yaşadı ya olduğun gibi görün yada göründüğün gibi ol Mahsuni’yi Mahsuni yapanda ölümünden on sekiz yıl sonra bile türküleriyle ölümsüzleştiren en büyük nedende buydu değil mi  ?

Mızraptan sazının teline oradan da dudaklarına uzanan yoldan çıkan her söylemi birilerine mesaj verdi tıpkı Yunus gibi tıpkı Mevlana gibi tıpkı Hacı Bektaşi Velî gibi ne ceza evleri ne işkenceler nede ölüm hiç birinin gücü ve korkusu Mahsuni’nin vatan sevgisinin önüne geçmedi.

Türküleri   hala okunuyor Mahsuni  Atatürk’e hasretti sarı saçlım mavi gözlüm diyordu Mahsuni yıllar önce Amerika’yı anlatan türküsünde  Amerika katil katil  diye  Amerikan altıncı filosuna secde edenlerin karşısına sazıyla çıkıyordu silahıyla palasıyla değil iyilik  istiyor insanlara diyor ki yoksul görsen besle kaymak balınan. Türkülerinde kin yok türkülerinde ölmek öldürmek yok türkülerinde hamaset yok türkülerinde insan var türkülerinde vatan var türkülerinde sevgi var türkülerinde kardeşlik var.

On sekiz değil yüzlerce on sekiz yıl geçse bile ölümünün üzerinden Mahsuni bir Mevlana bir Yunus bir Hacıbektaş’ı Veli olarak ölümsüz  bir şekilde yaşamına devam edecek birileri toprağa  birileri gönüllere  gömülürmüş  Mahsuni sevenlerinin vatanperverlerin Atatürkçülerin gönlüne gömüldü insan sevgisinin  merkezi Hacıbektaş’ı Veli’nin topraklarında huzurla uyuyor seni vatanseverler hiç unutmayacak Mahsuni Şerif sadece ölüm yıldönümlerinde değil her an her saniye dudaklardan dökülen türkülerinde senin söylemlerinde anacaklar seni büyük usta mekanın cennet olsun emi.