ALİ ÖZARSLAN


KÜRESEL ISINMA-4


Son yüzyıldır dünyamız 0,8 derece daha fazla ısınmıştır. Bugün ortalama sıcaklık +13,8 derecedir. Olması gereken +13 derecedir. 0,8 derece çok küçük önemsiz bir değermiş gibi görünmektedir.  Oysa etkisi çok büyüktür. Çünkü sıcaklık artışı iklimimizi değiştirmektedir.

Bir zamana kadar Erciyes dağının üzerindeki kar, yaz kış hiç erimezdi. Yazında tepesi sürekli karlı olurdu. Ama son yıllarda yaz aylarında hiç kar kalmamaktadır. Yağış miktarının azlığı ve kuraklık bölgemizde hissedilmeye başlanmıştır. Avrupa´da yüz bine yakın insan sıcaklardan dolayı ölmüştür. Dünyadaki buzulların %20´si erimiştir. Aral gölü kurumuştur. Ülkemizde de bir çok göl kurumaya başlamıştır. Konya´daki obruklar yeraltı sularının azalmasından dolayıdır. Toplu balık ve hayvan ölümleri, nesli tükenen hayvanlar?.Hemen her gün dünyanın dört bir yanında meydana gelen seller, toprak kaymalar doğal felaketler, Akdeniz´de daha önce olmayan hortumlar? İşte bunların nedeni sadece +0,8 derece artıştır. Ve artık bunlar doğal felaket değildir. Bunlar doğanın yeni yaşam şartlarıdır.

Eğer fosil yakıt kullanımı bu şekilde artarak devam ederse, bu felaketlerin kat kat fazlasını tüm dünya yaşayacaktır. Sıcaklığın artması, kar yağışının yerine yağmur demektir. Su buharı arttıkça yağış miktarı da artacak ve her yağış sele dönüşecektir. Hortumlar daha da büyüyecek ve çok daha büyük zararlara neden olacaktır. Isınma bakterileri mutasyona dönüştüreceğinden antibiyotik devri bitecek ve salgın hastalıklar atacaktır. Yağmur sel olarak denize gideceğinden, hem verimli toprakları yok edecek, hem de yeraltı suyu tükenecektir. Bu da tarımın tüm dünyada çökmesi, açlık, büyük göçler ve savaş anlamına gelir. Buzulların tamamen erimesi, dünyanın tamamında deniz seviyesinin ortalama 70 mt. yükselmesi ve bir çok tarım alanı, şehir ve ülkenin de yok olması anlamına gelir.

50 yıl sonra ülkemizin büyük bölümü çölleşmiş olacaktır. İç Anadolu bölgesinin tamamı, Güneydoğunun tamamı, Trakya´nın ise bir bölümü tamamen çölleşmiş olacaktır.  100 yıl sonra ise tüm dünyada tatlı su ve tarım tamamen bitecek ve canlı yaşam sona erecektir. Bilim insanları dünyamızın ortalama sıcaklığının +14,5 dereceye ulaşması halinde, bunun durdurulamayacağını söylemektedirler. 100 yıl sonunda sıcaklık 017 dereceye ulaşacaktır ki buda canlı yaşamın sonu demektir. İnsanlar da dahil. Ya  bunu bugün çözeceğiz, yada yeni bir gezegen bulacağız. Sorun şimdinin sorunudur. Çözmek için yarın yoktur.

Bu nedenlerle hem ülkemizde, hem de dünyada fosil yakıt kullanımının derhal durdurulması ve temiz ve yeni enerji kaynaklarının bulunması gerekmektedir. Çevre katliamının, orman yangınları ve kesimin, çöp atıklarının, tarım arazilerinin yok edilmesinin derhal durdurulması şarttır.

Birkaç gün önce bazı tarım ovalarının sit alanı olarak ilan edileceği şeklinde haberler çıkmıştı. Bu yeterli değildir. Örneğin, Kayseri Ovası diye bir ova vardı. Tarım arazisiydi. Son 40 yıllık dönemde yanlış şehirleşme ile ova yok edildi. Şimdi bu tarım alanında gökdelenler, kaldırımlar ve asfalt yollar bulunmaktadır.

Tüm dünyada başta yönetenler olmak üzere, tün insanlık bu konuda bilinçlendirilmeli, hükümetler düzeyinde, devletler düzeyinde önlemler alınmalı, ama ne olursa olsun fosil yakıt kullanımı ve ihtiyaç dışı  ve gereksiz tüketimden vazgeçilmeli, Başta kola gibi gereksiz ve insana hiçbir faydası olmayan tüm tüketim malzemelerinin üretiminin durdurulması gerekmektedir. Aksi halde dünyayı yüzyıl içinde terk etmek zorundayız.  Başka dünya varsa ve buraya gidecek teknoloji ve araçlarda varsa!