ALİ ÖZARSLAN


KÜRESEL ISINMA-1


Yaz veya kış, ilkbahar veya sonbahar, hem ülkemizde hem de dünyanın başka yerlerinde, hemen her gün doğal felaket haberleri izliyoruz. Seller, toprak kaymaları, ceviz büyüklüğünde dolu yağışı, hortumlar, aşırı yağışlar, kuraklık, kuruyan göller, susuzluk ve eriyen buzullar? Orman yangınları. Ayrıca nesli tükenen hayvanlar. Aşırı sıcaklar.

Bilim insanlarının uyarıları ardı ardına geliyor. Stephen Hawking ? Dünyayı yüzyıl içinde terk etmeliyiz (03.05.2017 ? BBC TV). Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu(İTÜ) ? İstanbul´da kitlesel ölümler olabilir? (18,01,2018 ? CNN TÜRK TV).

Son on yılda Avrupa´da yüz bine yakın insan aşırı sıcaklardan dolayı yaşamını yitirdi. Dünyanın en büyük gölü olan Aral gölü kurudu. Ülkemizde de göllerimiz bir bir kurumaya başladı. Konya´da çok büyük obruklar oluşmaya başladı. Yeraltı suyu çekilen arazilerde toprak çökmektedir. Akdeniz sahillerinde daha önce olmayan hortumlar oluşmaya ve zarar vermeye başladı. İstanbul´da saniyede on civarında şimşek aynı anda çakmış ve daha öncesi böyle şeyler görülmemişti. Sel baskınları artık bir çok şehrimizin ortak çilesi olmuştur. Elbette altyapı sorunları vardır ama altyapıyı ne kadar iyileştirseniz de, ileriki yıllarda yağan yağış miktarı daha da artacak ve aynı sorunlar tekrar yaşanacaktır.

Tüm bunların nedeni olarak haberlerde, iklim değişikliğinden ve küresel ısınmadan bahsedilir. Bilim insanları da sürekli bu konuda uyarılarda bulunmaktadırlar. Ancak tüm dünyada insanları bu konuda duyarlı hale getirecek ve bilgilendirecek ciddi bir çalışma da yoktur.

Oysa Japonya´da (Kyoto) ve Fransa´da(Paris) iki büyük ilkim zirvesi yapıldı. Özellikle ülkelerin yöneticilerine  uyarı ve alınması gereken önlemler ortaya konuldu. Son Paris ilkim zirvesinde alınan karalar imza altına alınmıştır. 175 ülke imza atmıştır. Ancak 2017 aralık ayında ABD, bu sözleşmeden imzasını geri çekti. Trump küresel ısınmaya inanmadığını söyledi.

Bu sözleşme gereği olarak, ülkeler birer birer doğal gaz kullanımını artırmaya çalışırken, binalara ısı yalıtımı zorunlu hale getirilmiştir. Araçlarda egzoz gazı emisyon ölçümü de bu nedenle yapılmaktadır. Bunlar gerçekten de  ciddi büyük çalışmalar olmasına rağmen yeterli değildir. Çünkü Küresel ısınma ve ona bağlı iklim değişikliğine dur demek için bu önlemler yeterli değildir. Plastik başta olmak üzere hala dünyanın hemen her yerinde petrole dayalı ürünlerin kullanımı sürekli artarken, çevreye verdikleri zararda giderek büyümektedir. Hala çevre temizliği konusunda insanlar yeterli bilince sahip değildirler. Basın yayın organları ile birlikte tüm eğitim kurumlarında küresel ısınma ve çevre temizliği hakkında bilinçlendirme yapılmamaktadır.

Terör örgütleri, emperyalist ülkelerin çıkarları yada sömürülen ülkelerin perişanlığı, savaş tehlikesi? Bunların hiç biri bugün küresel ısınmadan daha önemli ve önceliği olan konular değildir aslında. Çünkü önlem alınmaz ise dünyada canlı yaşam sona erecektir.

Bu amaçla bu yazı dizimizde, Küresel ısınma nedir, İklim değişikliği nedir, nedenleri nedir, Çözüm yolları nedir, önlem alınmazsa sonuçları ne olacaktır? Bu konuları ele alacağız. Özellikle de Kayseri için küresel ısınmanın anlamı nedir? Konusuna değineceğiz?