Şaban Külhancıoğlu


KAYSERİ´NİN EN BÜYÜK PROJESİ.


Zaman zaman Kayserinin diğer illere örnek şehir olduğu yazılır, çizilir, söylenir. Hayata geçirilen birçok projeden dolayı ödüller alır bu şehrin yöneticileri. Yollar, köprüler, alt geçitler, parklar bahçeler, sosyal tesisler, sosyal etkinlikler... Hatta... Hayalleri zorlayan yeni projeler belirlenir. Kayseri´ye deniz getirilmesi, Erciyes´e şehir merkezinden teleferik çekilmesi gibi.

Bunlar için kafa yorulur. Hepsi iyi güzel de... Bence, bütün bu yapılanları ve yapılacakları yerle yeksan edecek,üzerlerini simsiyah bir örtü gibi kapatacak bir problemi var bu şehrin... Hava kirliliği! Kışa girdiğimiz şu günlerde akşamları evden dışarıya çıktığınızda... Veya balkona çıkıp hava almak istediğinizde burnunuzun direğini sızlatacak,boğazınızı yakacak ve gözlerinizi yaşartacak bir havayla karşı karşıya kaldığınızda... Bu şehrin en büyük meselesinin hava kirliliği olduğu mık gibi beyninize çakılacaktır. Zaten, Temiz Hava Hakkı Platformu´nun yayımladığı Türkiye´de Hava Kirliliği:´Kara Rapor´ adlı araştırmasında Kayserinin hava kirliliğinin sürekli arttığı belirtilmiştir. Vaziyet böyle olunca Kayseri´de hava kirliliğinin her türlü projenin önünde değerlendirilmesi ve daha ciddi ele alınması gerektiği gün gibi ortadadır..

Zira... Hava bir insanın hayatını sürdürebilmesinin için en elzem ve öncelikli şartıdır. Havanın değerini ve önemini tıp biliminin izahıyla yapmaya kalksak sayfalar yetmez. Temiz hava yaşayan tüm canlılar için ertelenemez bir zaruret. Zaten son yıllarda kanser, kalp damar ve koah gibi hastalıkların artış gösteriyor olması temiz hava soluyamadığımızın bir göstergesidir. Kayseri´de hava kirliliğini etkileyen faktörler aslında çok belli. Bir kere yardım amacıyla dağıtılan kömürlerin kalitesi çok düşük. Gecekondularda ekonomik zorluklar sebebiyle ısınmak için kömür dışında yakılan ne olduğu belli olmayan maddeler. Daha bir kaç gün önce bir gecekondunun neredeyse koca bir mahalleyi zehirlediğini gözlerimle gördüm. Zor da olsa yetkililere (hangi kurumun sorumlu olduğu da net değil) ilettim bu çevre cinayetini. Ayrıca, Kayserinin coğrafi konumu... Yani Kayseri´nin yerleşim olarak çukurda olması. Tüm bunlar bir araya geldiğinde Kayseri´de kışın hava kirliliğinin çok yüksek düzeylere ulaşması kaçınılmaz oluyor. Kayserinin hava kirliliği meselesi bu günün meselesi değil tabiki. Yıllardır bu konuda çok şeyler söylendi ama çözüme yönelik elle tutulur bir şeyler yapılamadı. Eğer,bir şeyler yapılmış olsaydı bugün bu sorundan söz ediyor olmazdık. Uzun lafın kısası...

Yol, köprü, park, bahçe ve bir sürü hizmetler olmadan hayatımızı sürdürebiliriz. Ancak... Kayseri halkının kirli bir havayı solumaya hakkı yok diye düşünüyorum! Temiz hava herkes gibi bu şehrin insanlarının da hakkı. İnsanların ve doğadaki tüm canlıların havasız bir dakikadan fazla hayatta kalmaları şansı yok. Temiz hava meselesi çok mühim. Bana göre ´Hava Kirliliği İle Mücadele´ her türlü projenin önüne geçebilecek bir proje..

Kayseri´ye düşünülecek yeni projenin sloganı acilen ´´Kayseri´ye temiz hava çok yakışacak´´ olması gerekiyor. Her ne olursa olsun ´Havamız temiz olsun´ Saygılarımla.