Osman Aydoğan


Kaçış bir kurtuluştur? -3-


Bu konuda klasik geleneğin önde gelen temsilcileri arasında kabul edilen Nobel ödüllü Fransız yazar Anatole France şunu söyler; ?eskinin ütopyacıları olmasaydı insanlar bugün de mağaralarda sefil ve çıplak yaşıyor olacaklardı...?

İnsanoğlunun yaşamına anlam yükleyen, heyecan katan ideallerin bileşkesidir bu iç kaleler, bu ütopyalar... Geleceğimizin daha güzel olması için hayal kuranların ve bunun için savaşanların Kutupyıldızıdır iç kale ve ütopyalar?

Ancak unutuldu gitti iç kaleler, ütopyalar.. Şimdi ?´ütopik´´ diye alay konusu edilir oldu ütopyalar? Artık dünyamızda ütopya değil bir distopya var?

Artık bunakların, delilerin, vandalların yönettiği bir distopya var? Ağaçların, çocukların, kadınların, insanların göz göre göre, alenen katledildiği, göz göre göre, alenen tecavüz edildiği, yönetimdeki vandalların bunlara çanak tuttuğu, suskun kaldığı hatta teşvik ettiği bir distopya var?

Tevfik Fikret´in ?Kanun kanun diye kanun tepelendi? dizelerin¬deki gibi, ?demokrasi, demokrasi, demokrasi´´? diye diye insanların ve insanlığın tepelendiği bir yerdir distopya? Kapitalist dünyanın; değerleri ve metaları sömüre sömüre posasını çıkardığı, içine ede ede de lağıma çevirdiği bir yerdir distopya?

İşte kaçış, içe kapanış, iç kale, ütopya bu distopyadan bir kurtuluştur?

Dışa kaçışları, sürgünleri, tehcirleri, göçleri herkesler biliyor? Ancak sessiz sedasız yaşanılan içe kaçışlar, içe kapanışlar pek bilinmiyor? Güz de geldi işte? Yazılarıma yeniden başlarken bu içe kaçışlardan, içe kapanışlardan başlamak istiyorum? Daha önceki yazılarımda Baudelaire´i ve Ahmet Hâşim´i ve onun ?´O Belde´´sini anlatmıştım. Şimdi de önce kendi ?´İç Kale´´sine kapanan Montaigne´yi, sonra ?´Ütopya´´sı ile Thomas More´u ve son olarak da sık sık kaçtığım kendi ?´iç kale´´mimi, kendi dünyamı, kendi gezegenimi, kendi ütopyamı birer örnek olarak anlatmak istiyorum?

Bu yazıların; yaşadığı çağdan, dünyadan ve bu distopyadan yorulduğunu ve ağırlığı altında ezildiğini hissedip de kaçmak duygusuyla dolup taşanların beğenecekleri ve kendilerini bulacakları bir yazı serisi olduğunu düşünüyorum?

Kaçış bir kurtuluştur...

Michel de Montaigne (1533 -1592) ?´Denemeler´´ini ailesinden kalan şatonun bir kulesine on yıl boyunca kapanıp öyle yazar. Montaigne bu sürede hem bedenini bu kuleye hem de kendisini kendi iç dünyasına (İç Kale) hapseder?  Daha doğrusu kendi iç dünyasına kaçar?