Osman Aydoğan


GÖZLER...


Paulo Coelho´nun güzel bir kitabı var; ?´Işığın savaşçısının El Kitabı´´(Can Yayınları, 2016) Kitapta şöyle bir hikâye geçer:

Savaşçı, kılıç tutan elini yakalamak için bir melekle bir şeytanın yarıştığını bilir. Şeytan der ki: ?´Güçten düşeceksin. Bunun ne zaman olacağını bilemeyeceksin. Korkuyorsun.´´ Melek de, ?´Güçten düşeceksin. Bunun ne zaman olacağını bilemeyeceksin. Korkuyorsun.´´ der.

Savaşçı şaşırmıştır. Melek de şeytan da aynı şeyi söylemişlerdir. Sonra şeytan devam eder: ?´Sana yardım edeyim.´´ Melek de aynı şeyi söyler: ?´Sana yardım edeyim.´´

İşte o anda, savaşçı aradaki farkı anlar. Sözcükler aynı olabilir, ama kendisine yardım öneren bu iki kişi birbirinden tümüyle farklıdır. Ve savaşçı meleğin elini seçer.

Çünkü ?´ses tonu´´ farklıdır.

?´Ses tonu´´ ve ?´gözler´´; insanın niyet ve maksadını gösterir. ?´Ses tonu´´ ve ?´gözler´´; insanın eğitimini, eğitiminin seviyesini gösterir. ?´Ses tonu´´ ve ?´gözler´´; insanın ruhunu, ruhunun derinliklerini, inceliklerini, kıvrımlarını gösterir. ?´Ses tonu´´ ve ?´gözler´´; insanın iç dünyasına ayna tutar. Hani bir şarkımız vardı ya, sözleri Ahmet Selçuk İlkan´a ait, Emel Sayın da ne kadar güzel söylerdi; ?´Gözler kalbin aynasıdır, yalan nedir bilmez onlar´´ diye? İnsanın komuta edemediği tek organıdır gözler? Gözler aslında beynin de aynasıdır?

Gözler vardır, baktığınızda o gözlerde ince, hassas bir ruhun derinliklerini görürsünüz? Gözler vardır, baktığınızda o gözlerde cennete açılan bir çift kapı görürsünüz? Gözler vardır, baktığınızda o gözlerde en katı, en kapalı, en kilitli kalpleri dahi açacak bir çift burgu görürsünüz? Gözler vardır, baktığınızda o gözlerde dağlarda batan güneşin korsuz, külsüz, dumansız alevlerini görürsünüz?  Gözler vardır, baktığınızda o gözlerde kalbinize saplanacakmış gibi bir çift kapkara hançerin simsiyah uçlarını görürsünüz?

Mehmet Eroğlu´nun ?´Zamanın Manzarası´´ (Agora Kitaplığı, 2013) isimli bir kitabı vardı. Ve kitap şu cümle ile başlardı: ?Mücevher takmamıştı ama gözleri vardı?? İşte gözler vardır, baktığınızda o gözlerde dünyanın bütün mücevherlerinden daha değerli bir varlık görürsünüz?

Ama gözler de vardır, baktığınızda o gözlerde bazen cehennemin bir çift zebani bekçilerini de görürsünüz.

İşte bu nedenlerledir ki Attila İlhan ?´Böyle Bir sevmek´´ (İş Bankası Kültür Yayınları, 2016) kitabında ?´O gözler ki´´ şiirinde söylerdi:

?´o gözler ki vahşidir
yangın kızıllıklarıyla korkunç
kanlı bir sevdayı çoğullaştırır
karanlık kirpikleri

göz değildirler
bir namludan fırlamış
mermi çekirdekleri

o gözler ki
çakmaktaki alev
zehirli hançerlerdeki uç
yakut bir avize gibi yalnızlığımızda dururlar
nereye gitsek gelir bizi bulurlar
gelir bizi bulurlar
bulurlar´´

Böyle diyordu Attila İlhan:

Göz değildiler, bir namludan fırlamış mermi çekirdekleriydiler? O gözler ki çakmaktaki alevdiler, zehirli hançerlerdeki uçtular, yakut bir avize gibi yalnızlığımızda dururdular, nereye gitsek gelir bizi bulurdular?