Osman Aydoğan


Gönlümüzü put sanıp da kıranlar kim? -4-


Tevrat´da 97 kez Nabukadnezar´ın ismi geçer. Yahudiler Nebukadnezar´ı asla unutmadıkları gibi, Bâbil´den intikam almaktan da asla vazgeçmediler. Bu umutlarını şiir ve edebiyatlarına da yansıttılar. İşte bunlardan biri;

?´Bâbil´in nehirlerinin kenarında oturduk ve Sion´u andıkça ağladık.

Oradaki söğütlerin dallarına çalgımızı astık.

Çünkü orada bizi sürgün edenler bizden şarkılar istemişti.

Ve bize acı verenler, azap edenler bizden eğlence istemişti.

Sion şarkılarından birini okuyun bize demişlerdi.

Bâbil topraklarında Tanrı´nın şarkıları nasıl okunur ki?

Eğer unutursam seni ey Yeruşalim sağ elim çalmayı unutsun.

Eğer seni anmazsam,

Eğer Yeruşalim´i en büyük sevincimden üstün tutmazsam.

Dilim kurusun, damağıma yapışsın.

Onu temeline kadar yıkın, yıkın diyen Edomoğullarına karşı,

Hatırla Yeruşalim gününü Ey Tanrım.

Ey sen harap olası Bâbil kızı, bize karşı yaptığın,

Karşılığını sana verecek olana ne mutlu,

Senin yavrularını tutup da, kayaya çarpacak olana ne mutlu.´´

Bu şiirde bahsi geçen Sion, Kudüs´ün eski adıdır, Siyonizm de bu kelimeden gelir. Aynı zamanda Kudüs´te Yahudilerin kurduğu ilk kaledir. Tevrat´ta ise Kudüs´ün doğu tepesine verilen addır. Matrix filminde de insanlığın son kalesinin ismi olması da tesadüf değildir.

Bu şiirde bahsi geçen Yeruşalim; Batı´daki ismiyle Jarusalem, Doğu´daki ismiyle Kudüs´tür, Kudüs´ün İbranice´deki karşılığıdır, dindar Yahudiler, Kudüs´ten bu şekilde bahsederler. Yine şiirde bahsi geçen Edomoğulları ile Hıristiyanlar kastedilmektedir.

Bizlere Irak savaşından da tanıdık gelecektir bu Nabukadnezar ismi. Saddam´ın tugaylarından birinin adı da Nebukadnezar´dı. Diğer bir tümenin adı da Hammurabi tümenidir. Saddam´sa kendini Bâbil ve Nabukadnezar ile bağdaştırıyordu.  Tüm Ortadoğu´da tek devlet düşüncesindeydi. Sonunda Saddam Hüseyin iktidara geldiğinde, 2590 yıl sonra, ne tesadüf; Abraham tankları, Nebukadnezar ve Hammurabi tümenlerini savaşmadan bozguna uğratır. Eski Bâbil toprakları işgal edilir. İlk, Bâbil Kızları dedikleri Müslüman kadınlar öldürülür, evleri bombalanır, onlara tecavüz edilir, katliamlar yapılır. ??Öldürme´´ diyen on emirden biri olan emir Yahudilerin kendi aralarındaki bir düzenlemedir. Yoksa Tevrat´da kendilerinden olmayan kadın, çocuk demeden çok sayıda gerektiğinde öldürme, katliam yapma emirleri vardır.