Osman Aydoğan


Gönlümüzü put sanıp da kıranlar kim? -2-


Bu olay Kutsal Kitap Kuran´da Enbiya Suresinde anlatılır; ?´Biz de dedik ki: Ey ateş, İbrahim´e karşı soğuk ve esenlik ol." (Enbiya Suresi, 69-71)

Osmanlı hükümdarlarına ?´Sultan´´, Mısır krallarına ?´Firavun´´ dendiği gibi Bâbil krallarına da ?´Nemrut´´ genel adı verilir. İnşa ettirdiği ünlü asma bahçelerle tanınan Bâbil hükümdarı Nemrut Buhtunnasır´ın diğer adı Nebukadnezar veya Batı´da bilinen adıyla Nabucco´dur. (M.Ö. 605-562). Onun üç kişiyi Bâbil´de Dora ovasına diktirdiği altın puta tapmadıkları için ateşe attırdığı, ancak onların yanmadıkları rivayet edilir. Bunlardan birisi Hz. İbrahim´dir.

Şiirde bahsi geçen ve Buhtunnasır´ın inşa ettirdiği asma bahçeler Bâbil´in çorak Mezopotamya çölünün ortasında, ağaçlar, akan sular ve egzotik bitkilerin bulunduğu çok katlı bir bahçedir.

Söylentiye göre Nebukadnezar, bu yapıyı sıla hasreti çeken karısı Medes kralının kızı Semiramis için yaptırmıştır. Söylentiye göre Mezopotamya´nın düz ve sıcak ortamı onu bunalıma itmiş, kral da karısının hasretini sona erdirmek için yapay dağların olduğu, suların aktığı yemyeşil bir bahçe yaptırmıştır. Bu yüzden bazen Semiramis´in asma bahçeleri olarak da anılır. Bâbil´in asma bahçelerinin günümüze gelen kesin izleri yoktur. Fakat bölgede araştırma yapan arkeologlar, Bâbil´deki sarayın kuzeydoğusunda görünüşü garip olan temel ve tonozlar buldular. Bunların Bâbil´in asma bahçelerine ait olduğu düşünülmektedir. Irak işgalinde bu asma bahçelerden kalan son kalıntılar da Amerikan tanklarının paletleri altında yok edilmiştir?

Asaf Hâled Çelebi´nin "İbrahim" şiirinde mitolojiden faydalanılarak "zamansız bahçeleri kucaklamak" ifadesiyle Hz. İbrahim´in cezalandırılmak için atıldığı ateşin dönüştüğü gül ve Buhtunnasır´ın yaptırdığı asma bahçelere gönderme yapılır. Söz konusu yerler maddîdir ve yok olmuştur. Burada şairin öteki âlemde mevcut sonsuz ve sınırsız bahçelerde yaşama arzusu dile getirilir.