GÖKSEL YILMAZ


Gerginliğin dini boyutu.


Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan gerginliği çok taraflı düşünmek zorundayız. Yaşanan gelişmelere baktığımızda 2-3 geminin Rus karasularını ihlal etmesinden daha büyük sebepler aranmalıdır. Rusya´nın bölgedeki hakimiyetini zayıflatmak isteyen ABD?ve AB ülkeleri, her türlü senaryoyu devreye sokuyorlar. Ekonomik, siyasi ve askeri argümanların yanısıra son olarak din konusunda da gerilim had safhaya ulaşmış durumda.

İstanbul´daki Fener Rum Patrikhanesi, Ukrayna´da bağımsız bir Ortodoks kilisesi için taslak bir kuruluş sözleşmesi hazırladığını açıklarken, Ukrayna Başbakanı Petro Poroshenko ülkesinin kendisine ait bağımsız bir kiliseye kavuşmasının yakın olduğunu söyledi. Hal böyle olunca Ukrayna kilisesi "otosefali" olarak adlandırılan iç işlerinde bağımsızlığı kazanırsa, yüzyıllardır kiliseyi yöneten Rus ruhbanın etkisinden uzaklaşmış olacak. Rusya ile Ukrayna arasındaki ilişkiler Moskova´nın 2014 yılında Kırım´ı ilhak etmesi ve ülkenin doğusunda en az 10,000 kişinin ölümüne neden olan ayrılıkçı isyana destek vermesinin ardından kopma noktasına geldi. Ukrayna´nın bağımsız bir kilise kurma çabaları, bu hafta üç Ukrayna gemisine ateş açıp el koyan Rusya´da öfke yaratıyor.

Poroshenko, dün televizyonda yaptığı konuşmada, "Ekümenik Patrikliğin Mukaddes Sinod meclisinde, otosefal Ukrayna Ortodoks Kilisesi´nin kurulması konusunda tarihi kararlar alındı" dedi.

Son gerginlik rakip kiliseler üzerinden tırmandırılarak, içinden çıkılmaz bir hal almasına olanak sağlayacağa benziyor.