ZEYNEP MÜLAYİM


ERGENLİK DÖNEMİ -4-


? 14 yaşından itibaren romantik duygular ve ilişkiler yaşamaya başlayabilir, buna hazırlıklı olun. Konuyu sizinle paylaşmak istediği zamanlarda onu reddederseniz, bunun yanlış olduğunu sert bir dille ifade ederseniz, sizden uzaklaşacak ve bunları sizinle paylaşmadan yaşayacaktır. Bu yüzden nasıl hissederseniz hissedin, dinlemeye açık olun. Eğer baş edemiyorsanız mutlaka uzman desteği alın. Çocuğunuzun nereye gittiğini, kiminle olduğunu, ne yaptığını elinizden geldiğince takip etmeniz gerekir; ancak sizi yanınızda hissetmezse size doğruyu söylememeye başlayabilir.

? Sınırlar gerekli olana kadar gerekli değildir! Çocuğunuzun sırf daha önce doğru bulmadığınız bir davranışta bulundu diye tekrar bunu yapabileceğini düşündüğünüzü ona belli etmeniz, çocuğunuza ona güvenmediğiniz, bu davranıştan vazgeçebileceğine inanmadığınız mesajını iletir. Çocuğunuz doğru bulmadığınız bir davranışı yapmadan, sanki yapmış ya da yapacakmış gibi imalarda bulunmadığınızdan emin olun.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

? Çocukluk döneminde ebeveyn ve çocuk arasında yaşamış olabilecek ilişki problemleri ergenlik döneminde tekrarlanabilir. Eğer çocukluk döneminde çatışmalar yaşadıysanız bunları çözümlemek ve tekrar yoluna sokmak için uzman desteği almanız faydalı olur.

? Cinsel gelişim ile ilgili merak ettiklerini, endişelerini normal karşılamanız, çocuğunuzla yaşına uygun bilgiler paylaşmanız önemlidir. Sizden destek alamadığı durumlarda farklı yollarla keşfetmeye çalışabilir ve hatalar yapabilir. Cinsellik ile ilgili konular açıldığında buna nötr yanıtlar veremeyeceğinizden endişe ediyorsanız uzman desteği almanızda fayda vardır.

? Ergenlik döneminde özellikle sınavlar ve okul başarısı gibi konular çocuklarda kaygı sorunları ve duygusal sorunlar ortaya çıkarabilmektedir. Bu sorunlar yetişkinliğe doğru devam edebilir ve daha komplike bir hal alabilir. Gençlere yönelik çok başarılı bireysel terapi yaklaşımları ve grupça rahatlama ve farkındalığı arttırma çalışmaları yapılmaktadır. Bunlardan faydalanırsanız, yaşadığı sorunların hayatına kalıcı etkilerde bulunmasını engellersiniz.

? Çocuğunuza ne kadar yakıştırmasanız da uyuşturucu, sigara, alkol gibi kötü alışkanlıklar maalesef ulaşılamaz değildir. Ne sebeple olursa olsun evinizde tartışma, çatışma, uzaklaşma, küsme gibi durumların yaşanmaması için çaba gösterin. Çocuğunuzun bu gibi kötü alışkanlıklara yönelmemesi için en önemli etken aile ilişkilerinde huzurlu hissetmesidir.

? Her zaman her şeyi çözüme kavuşturamayabilirsiniz, bazen sadece alttan alın. Sizden uzaklaşan, sizi yanında hissetmeyen çocuğunuz, duygusal ihtiyaçlarını karşılamak için anlık yanlış kararlar verebilir ve ailesi tarafından kabul edilmediğin hissettiği yönlerini kabul edecek farklı ortamlara yönelebilir. Evinizi mutsuz ve negatif enerjiden uzak tutmak, duygulara ve düşüncelere karşı açık ve anlayışlı olmak, sınır koyarken kırıcı, utandırıcı olmamak, çocuğunuzun kimlerle neler yaptığını etkili bir şekilde takip edebilecek iletişimde olmak sizin elinizdedir. Çatışmak demenin uzaklaşmak demek olduğunu hiç unutmayın. Sevgiyle kalın hoşçakalın?.