ZEYNEP MÜLAYİM


ERGENLİK DÖNEMİ -3-


? Çocuğunuzun ihtiyacı sizin desteğinizi ve sevginizi yanında hissetmektir. Bunu ona iletebilmek için sizinle paylaşımda bulunduğu anlarda yargısız, yorumsuz, nötr bir yansıtma yanıtı vermeniz çok önemlidir. ?Bu durum seni üzmüş. Arkadaşının böyle yapması hiç hoşuna gitmemiş. Kırgın olduğunu anlıyorum. ?Anlaşıldığını, duygu ve düşüncelerinin değer gördüğünü ve kabul edildiğini hisseden çocuğunuz kendi sorununu kendisi nasıl çözeceğini bulabilir. Doğruyu bulabilmesi için sizin onu yönlendirmeniz gerekiyormuş gibi davranırsanız tepki verecektir.

?Siz nötr yansıtmalar yaptıkça, çocuğunuzun duygu ve düşüncelerine karşı anlayışlı ve saygılı olduğunuzu hissettirdikçe, çocuğunuz sizi yanında hissedecektir ve zorlandığı durumları sizinle paylaşmakta daha rahat olacaktır. Duygularını reddettiğiniz, sizinle paylaşmasına izin vermediğiniz zamanlarda çocuğunuz sizden duygusal olarak uzaklaşır ve yaşadığı zorlukları sizinle paylaşmamaya başlar.

? Ergenlik dönemindeki çocuklar çok hassastırlar; kolaylıkla alınabilir, kırılabilir, aşağılanmış ve utandırılmış hissedebilirler. Bunun olmaması için davranışlarını doğru bulmadığınız zamanlarda ya da sınır koymanız gereken zamanlarda bile önce anlayış cümlesi kurmalısınız. Sınırları hiçbir zaman arkadaşlarının duyabileceği şekilde koymadığınızdan ve çocuğunuzun kimliğine değil, davranışlarına yönelik koyduğunuzdan emin olun.

? Kendi seçtiği ve kendi ilgilendiği alanlarda aktivitelere katılmasını destekleyin, sizin seçtiğiniz ya da sizin ilgilendiğiniz alanlarda değil. Artık çocuğunuzun sizden tamamen bağımsız bir yetişkin olma yolculuğundadır. Onun kimliğini önce siz kabul edeceksiniz ki o da kendisini kabul edebilsin ve sevebilsin.

? Sorgulamak, farklı perspektiflerden bakabilmek, akıllarındaki soruları sorabilecek özgüvene sahip olmak çoğu ebeveynin çocuğunda gelişmesini istediği özelliklerdir. Ama çoğu ebeveyn farkında olmadan bu özellikleri köreltecek mesajlar iletir. Unutmayın, sorgulayan ve ifade becerisi kuvvetli çocukların ilk sorguları kendi evlerinde, ailelerinde gerçekleşir. Siz bu özelliklere saygı duymak yerine tepki gösterirseniz gelişmekte olan bu özelliklerini köreltebilirsiniz.