ZEYNEP MÜLAYİM


ERGENLİK DÖNEMİ -2-


NELER YAPABİLİRSİNİZ

? Çocuğunuzun yaşadığı hormonel ve fiziksel değişikliklerin zorluklarının farkında olun, bu değişikliklerin altından kalkmak kolay değildir. Kafalarındaki sorularının yanıtlanmasına ihtiyaç duyarlar. Gelebilecek sorulara hazırlıklı olursanız ergen çocuğunuza ihtiyacı olan desteği gösterebilirsiniz. Mutlaka bu değişikliklerle ilgili iyi bir kaynak edinin ve çocuğunuz size sorularla gelmeden önce okuyun.

? Çocuğunuz sizinle konuşmak istediğinde tüm ilginizi ona verin. Başka bir şey okumayın, telefonunuza bakmayın, sadece ona konsantre olun. Her zaman konuşmak istemeyebilir, onun hazır olduğu zamanları bekleyin ve bu anlarda siz de hazır olmaya çalışın.

? Çocuğunuz kendisini arkadaşlarıyla kıyaslayabilir. Çocuğunuzun davranışlarını arkadaşlarının davranışlarıyla kıyaslayıp başa çıkması zor duyguları tetiklemeyin. Eğer kendisi hakkında beğenmediği, yetersiz gördüğü noktalar olduğunu ifade ederse bu alanlarda gelişmesi için ona destek olun. Fakat bunu arkadaşlarından daha iyi olması için değil, kendi başarmak istediklerini gerçekleştirebilmesi için yapın. Önemli olan çocuğunuzun kendisini sevmesidir, bunu ona hissettirmeye ve ifade etmeye çalışın.

? Onun sizden farklı bir bakış açısı olabileceğinin hem farkında olun, hem de bunu ona ifade edin. Sohbetleriniz sırasında kendi düşüncelerinizi ve onun düşüncelerini birbirinden ayırın. ?Sen bu konuda böyle düşünüyorsun. Ben de şöyle düşünüyorum.? Ses tonunuz ve yüz ifadeniz yapıcı ve kabul edici olmalıdır.

? Niyetiniz ne kadar iyi olursa olsun, ?niye böyle düşünüyorsun anlamıyorum, bunda ağlanacak bir şey yok, sen de arkadaşına şunu söyle?? gibi cümleler çocuğunuzun duygu, düşünce ve ihtiyaçlarına önem vermediğiniz, yaşadığı duyguyu kabul etmediğiniz, onu yönlendirmeye ve düzeltmeye çalıştığınız mesajını iletir.