Osman Aydoğan


Biz unutkan bir milletiz... -1-


Bıktınız mı bilmiyorum ama sizlere yüzde yüz gerçek Çanakkale muharebelerinde cephede savaşan askerlerin geride bıraktıkları annelerinin, bacılarının, yavuklularının, bebelerinin, çocuklarının hatıralarını aktardım?

Uzun uzun, arda arda Çanakkale´nin gerçek kahramanlarının hatıralarına yer verdim bu kahramanlar, bu aziz, bu cefakâr insanlar unutulmasın diye. Hani Çiçero derdi ya; ?´ölmüşleri yaşatan, yaşayanların bellekleridir.´´

Bugün, 18 Mart Şehitler Gününde aziz şehitlerimizi rahmetle ve şükranla anıyoruz.

Anıyoruz da?.

Einstein; ?Toplumlar, hiç ölmeyen ancak sürekli öğrenen tek bir insan gibidir´ der? Hani; hayat ileriye doğru yaşanılır, ancak geriye doğru anlaşılırmış ya. Sanki günümüzdeki bizleri anlatırcasına Goethe de; ?´Üç bin yıllık geçmişini anımsamayan, sorgulamayan toplumlar günübirlik yaşarlar´´ der.

Kimse üç bin yıl öncesini unutmuyor ama vazgeçtim üç bin yılı, üç yüz yılı, son yüzyılı, son yılı, biz dünü unuttuk dünü?

Biz unutkan bir milletiz; bize yapılan her şeyi unuttuk.

İnsan olarak yapmamız gerekenleri unuttuk, sırayı, saygıyı, sevgiyi unuttuk, kadri-kıymeti, emeği, değeri unuttuk. Tamahkâr olduk, şükran duygusunu unuttuk?

İşgal edilen devlet arazilerini, mafyayı, bankaların hortumcularını, hayali ihracatçıları, affedilen canileri, hırsızları, yağmacıları, talancıları, gaspçıları unuttuk.

Biz unutkan insanlarız; üzerimize oynanan oyunları unuttuk.

Geçen yüz yılın başlarındaki karanlık yılları, kan, ateş, felaket ve ihanet yıllarını unuttuk. Biz unutkan insanlarız; açlığı, kıtlığı, Fahrettin Paşa´yı, kızıl çekirgeyi unuttuk. Sarıkamış´ta bir gecede düşmana tek mermi atmadan kar çiçekleri gibi donarak ölen on binlerce vatan evladını unuttuk.

Çanakkale´yi unuttuk. Devletin bekası için 250.000´den fazla gencecik insanımızı yitirdiğimiz Çanakkale´yi unuttuk. Bugün gidip piknik yapıp geliyoruz. Çanakkale´yi unuttuk.