Osman Aydoğan


Benim yüreğime ağırlık çöküyor -1-


Valilerin ´´Devletin Valisi´´ olduğu günler eskidendi, şimdiki valiler tabii ki artık devletin değil hükumetin valisi... Aşağıdaki olay ´´Devletin Valisi´´ni anlatıyor:

Yıl 1986. Turgut Özal başbakanlık koltuğunda oturuyor; En debdebeli, en güçlü dönemini yaşıyor. Malatya´da bir miting düzenleniyor. ANAP´ın bütün önde gelenlerinin katıldığı bu miting, Özal´ın gövde gösterisine dönüşecek.

Partinin miting otobüsü Malatya Meydanına geliyor. Turgut Özal otobüsün üzerine çıkıp konuşacak. Protokol gereği kendisini karşılayan Malatya Valisi Naim Cömertoğlu´na direktif veriyor; Gel, sen de çık otobüsün üzerine benimle? Valinin, Efendim ben devletin valisiyim, orada olmam uygun kaçmaz demesi hiçbir işe yaramıyor.

Miting meydanı kalabalık... Otobüsün üzeri daha da kalabalık!. Meydandakiler boyu kısa olan Özal´ı aşağıdan bakınca göremiyorlar. Meydandan otobüse doğru ?Çök, çök, çök´´ sesleri duyulmaya başlıyor. Otobüsün üzerindekiler çökecek ki, meydandaki partililer başbakanlarını iyice görebilsinler!..

Özal yanında duran bakanlarından dayısının oğlu Yetim Hüsnü´ye (Hüsnü Doğan) ?´sen çömel´´ bakalım diyor. Mikrofon elinde, bu sözleri herkes duyuyor. Yetim Hüsnü çöküyor, yere çömeliyor. Birkaç kişi daha böylece çöküp, çömeliyor. Özal bu sırada yanında duran Vali´ye sesleniyor. Elinde mikrofon var; ?´Vali Bey, sen de çök, çömel şuraya!´´

Vali Bey´den gelen ve Malatya meydanına mikrofondan yankılanan ses aynen şöyle; ?Sayın Başbakanım, ben devletin valisiyim. Vali çökmez, vali çömelmez. Vali çökerse devlet çökmüş olur. İzin verirseniz ben aşağıya ineyim.?