Osman Aydoğan


Ben buralarda yokken! (7)


Sonra da akşam mutlu bir şekilde evine döner ve barışa ve barış dolu zamanlara şükreder. İşte bu kadar kurnaz ve duyarsızdır bu Avrupa politikacısı. Ben de bu durumu şiirimle eleştirmek istedim? Bunu sana söylüyorum ki Suriye´de, şurada burada, Batı´nın komplosuna, tahrikine, tuzağına düşmeyesiniz ve TV´lerinizdeki savaş çığırtkanlarına kanmayasınız istedim.´´

***

Hazır Almanya´ya gelmişken son olarak da 20. yüzyılın başında Alman lirik şiirinin en önemli temsilcilerinden Rainer Maria Rilke´yi ziyaret ettim Almanya´da?. Rilke´yi zor buldum. Çünkü o da bir gezgin gibi Prag, Almanya, Rusya ve İsviçre arasında mekik dokuyordu. Rilke´yi ziyaret etmemin özel bir sebebi vardı. Kendisi, Türk tarih yazımında en detaylı olarak benim yazdığım 1664 yılında yapılan bir Avusturya ? Osmanlı muharebesi olan ?´St. Gotthard / Mogersdorf´´ muharebesi için, bu muharebeyi Avusturya´da canlı tutan ve kuşaktan kuşağa yayılmasını sağlayan bir şiir yazmıştı: ??Sancaktar Christoph Rilke´nin aşkının ve ölümünün şarkısı´´ (Die Weise von Liebe und Tod des Cornets Christoph Rilke). Rilke´nin 1899 yılında yazdığı bu şiirinin ana kahramanının yine adı Christoph Rilke idi ve bu Christoph Rilke, bu muharebede Avusturyalı süvari komutanı olan Sporck´un süvari birliğinde bu muharebeye katılmış ve Sporck´un da kendisine sancaktarlık unvanını verdiği bir askerdi. Rilke ile ?´St. Gotthard / Mogersdorf´´ muharebesi hakkında uzun uzun konuştuk. Ayrılırken, sanki benim haleti ruhiyemi bilmişçesine, sanki içimden geçenleri okumuşçasına, sanki beni benden daha iyi tanırmışçasına eğilip, kulağıma fısıldarcasına bana dedi ki Rilke; ?Yazmak, incelikler senfonisidir. Yazmadan yaşamayı becerebileceğini sanıyorsan, yazma!?

***

Tüm bu ziyaretlerim, gezintilerim esnasında, tüm zamanlarda da bana, Enrico Macias, memleketi Cezayir´den Fransa´ya göç ederken gemide bestelediği ?´Adieu Mon Pays´´ (elveda ülkem) isimli şarkısıyla eşlik etmişti?