Osman Aydoğan


Afrin (8)


Harp tarihi sanılanın aksine sadece kahramanlıkların tarihi değildir. Harp tarihi aynı zamanda vahşetin, şiddetin, gaddarlığın, ahlaksızlığın, yağmanın, hırsızlığın ve tecavüzlerin de tarihidir. Sınırlarınızdan uzaklaşır ve daha derinlere inerseniz, yani Münbiç´e, Cezire´ye uzanırsanız, söylediğiniz gibi bu ÖSO ile beraber Suriye´nin üçte birini kontrol edecekseniz eğer bu orduyu (ÖSO) nasıl kontrol edeceksiniz ve sicili tertemiz Türk ordusunun imajını böylesi bir orduya (ÖSO) nasıl emanet edeceksiniz?

Sorunlar

Ayrıca Münbiç´e, Cezire´ye uzanırsanız, söylediğiniz gibi Suriye´nin üçte birini kontrol edecekseniz eğer en azından ikmal, lojistik, emniyet ve güvenlik amacıyla daha fazla bir kuvvete ihtiyaç duyarsınız.

Böylesine bir ortamda Münbiç´e, Cezire´ye uzanacak uzun süreli bir harekât ise beraberinde maliyetinin yanında bir yığın belirsizlikleri de getirecektir. Kendi ülkenizde Gabar´da, Cudi´de, Bestler - Dereler´de operasyon yapmıyorsunuz ki bahar gelmeden girip kış gelince çıkasınız... Haklı gerekçelerinizle girdiğiniz Kıbrıs´tan hâlâ çıkabildiniz mi? Daha derinlere indikçe, Münbiç´e, Cezire´ye uzandıkça çıkış süreciniz de o kadar uzayacaktır. Harekât uzadıkça da sorunları geometrik bir dizi ile artacaktır... Önce bu harekâtta verdiğiniz şehitleriniz artacaktır... Harekât derinlere indikçe belki de ülke içinde terör azacaktır... Şehitler ve ülke içinde terör arttıkça kamuoyu desteği azalacaktır... Uluslararası siyasi baskı artacaktır... Maliyeti artacaktır... Bedeli artacaktır... Bu bedel ülkeyi bekâ sorununa kadar götürebilecektir...

Bu noktada iki savaş düşünürünü tekrar hatırlamamız gerekiyor: Ne demişti Clausewitz: ?´Savaşı küçük çapta tutabileceğinizi ve makul ölçülerde zapt edebileceğinizi de zannetmeyin.´´ Suriye´de uzun sürecek bu harekât içinde PYD/YPG derken yarın onu destekleyen ABD ile de mi savaşacaksınız? Münbiç´e gitmekten bahsediyorsunuz, oradaki ABD ile de mi savaşacaksınız? İçeride PKK tehdidini çözemeden Suriye´de dağılacak ve yayılacak bu uzun süreli bir savaşı nasıl yürüteceksiniz? Çinli düşünür Sun Tzu´yu tekrar hatırlayalım; ?´Uzun süreli bir savaş önce orduyu sonra da toplumu yozlaştırır.´´

2016 yılında yapılan Fırat Kalkanı Harekâtında hedef İŞİD idi? Bu nedenle Batı pek ses etmedi? Ancak bu sefer hedef Afrin ve söylemlere göre de müteakiben hedef Minbiç, Cezire? Hatta İdlib? Buralarda da Suriye Kürtleri var? Biz ne kadar PYD, PKK mukallididir desek de Batı (ve özellikle ABD) bunu böyle görmüyor? Batı basınından izleyin Afrin Harekâtını bakın nasıl haber veriyorlar... ?´´Türk uçakları PYD mevzilerini bombaladı´´ diye vermiyorlar? ´´Türk uçakları Kürt mevzilerini bombaladı´´ diye veriyorlar?

Ayrıca son elli yılda yaşanan siyasal, askerî ve sosyolojik olaylar hem Irak´ta, hem Suriye´de ve hem de Türkiye´de Kürtler eski dar ve lokal aşiret yapıları içinden çıkarak tüm Ortadoğu´yu kapsayan kendi içinde parçalı fakat genel bir kimlik olarak bir ??Kürt realitesi´´ni oluşturdular? Hem dünyada hem de Kürtler arasında bu harekâtın Kürt realitesine karşı yapıldığı gibi bir algı da var.