Osman Aydoğan


Afrin (6)


Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise şu açıklamayı yapıyor: ?Bölücü terör örgütü bölgeden tamamen temizlenene, Suriye´nin asli sahipleri olan ve 3.5 milyona yakını halen ülkemizde yaşayan kardeşlerimiz güvenle evlerine dönene kadar operasyonlarımız sürecektir.?

Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan da 16 Ocak 2018´de şu demeci veriyor: ?İnşallah yarın öbür gün, kısa bir süre içinde Afrin ve Menbiç´ten başlayarak Suriye´deki diğer terör yuvalarını da birer birer dağıtacağız.? Cumhurbaşkanı Erdoğan 27 Ocak 2018´de de şu demeci veriyordu: ?´İdlib´e yürüyeceğiz Allah´ın izniyle.´´ TBMM Başkanı İsmail Kahraman da Afrin Harekâtını kastederek ?´Cihat olmadan ilerleme olmaz´´ diye demeç veriyor. (26 Ocak 2018)

Bu açıklamalar muhtemelen harekâtın iki amacının olduğunu, birinci amacın ?´Terör örgütünün bölgeden tamamen temizlenmesi?, ikinci amacının ise ?3.5 milyona yakın Suriyelinin ülkelerine dönmesinin sağlanması´´ olduğunu gösteriyor...

Burada kastedilen bölge Cerablus´tan Irak sınırına kadar kuş uçuşu 400 kilometreye yaklaşan ve olduğu gibi PYD/YPG´nin kontrol ettiği bir sınır hattı ve güneyindeki uçsuz bucaksız bir coğrafyaya demektir? Bu coğrafyanın içinde PKK´nın uzantısı olan PYD/YPG´nin ilan ettiği Kobani ve Cezire kantonları da var. Bu alan, Suriye coğrafyasının yaklaşık üçte birine tekabül ediyor.

Afrin Harekâtının geleceği

Siyasilerin bu söylemlerinin hiç de harekâtın başlangıç konseptine ve bu harekâtta kullanılan gücün çap ve kapasitesine ve öngörülen zamana uygun olmadığı görülüyor. Bu söylemler daha farklı, daha kapsamlı ve daha uzun vadeli bir stratejiyi ve kuvveti gerekli kılmaktadır.

Burada da konu gelip ?´Strateji´´ kavramına takılıyor?

?´Strateji´´ basit bir kavram değildir? Tarihin sayfaları bu kavramda yapılan hataların nice devletleri tarihin çöplüğüne nasıl götürdüğünün hikâyeleri ile doludur. Bu konuda yapılan en büyük ve yaygın hata; stratejik hedeflere ulaşmak için kullanılan taktik araçlar ve hedeflerin, stratejik hedeflerin önüne geçirilerek felaket ile kucaklaşmak olmasıdır.

Kısaca: Taktik hedefler, stratejik hedeflerin başarılabilmesi için oluşturulan araçlardır.  Taktik hedefler öne çekilip bütün gayret bu hedeflere yönlendirilirse bu yöntem stratejik yönetimi kâğıt üzerinde bırakır. Bu da bir onulmaz felaketlere kapı açar.