Osman Aydoğan


Afrin (3)


Şimdi nerelerden nerelere geldik değil mi? Şimdi gidin görün Selekütlü              köyünü?

(Yıl 2008? 26 yıl sonra yine Selekütlü köyündeyim... Bu sefer müşkül bir konu için bu köydeyim? Bu amca vefat edeli yıllar yıllar olmuş? Konu uzun ama beni bu müşkül durumdan bu amcanın hatıraları kurtarıyordu... Köylülerle beraber gidip mezarını ziyaret etmiş, ruhuna Fatiha okumuştum...)

İçeride ve dışarıda böylesine insanları kaybede kaybede bu noktalara geldik?

Hangi mantık, hangi milli çıkar, hangi politika, hangi dini gerekçe size Şam´da Cuma namazını kılmayı emreder? Hangi mantık, hangi milli çıkar, hangi politika, hangi dini gerekçe ?´Allah devletimizi başımızdan eksik etmesin!´´ diyen bir tevekkülden sizi bu noktaya getirir?

İçeride işte bu insanları küstürdük? Dışarıda işte bu insanları uzaklaştırdık?

Konu bu şekilde devam ederse biliyorum ki çok uzayacak ve Afrin´e gelemeyeceğiz?

ABD´nin PYD aşkı ve sevdası

İkinci Dünya Savaşı´ndan bu yana NATO/ABD/Avrupa (Batı) bloğunda yer alan Türkiye 2000´li yılların başına kadar bazı sorunlara rağmen hep bu bloğun içinde kaldı. Bu süreç içerisinde dış politikada, özellikle AB ile olan sorunlarda ABD bazı sorunlar olmasına rağmen (Kıbrıs, ambargo gibi) Türkiye´nin en büyük destekçisi idi?

Ancak 2000´li yıllardan itibaren artan bir hızla Türkiye bu bloktan (Batı) uzaklaşmaya ve yavaş yavaş Rusya ve Çin eksenine kaymaya ve Araplara yaklaşmaya başladı.

Bu politikanın bir parçası olarak Türkiye´nin biraz Araplara yaranmak için biraz da ideolojik olarak yaptığı İsrail düşmanlığı daha önce kendi güvenliğini Türkiye´de gören İsrail´i ve ABD´yi bölgede özellikle İran ve Hizbullah tehlikesine karşı başka müttefikler aramaya yönlendirdi? Türkiye´nin de çok büyük katkıları olduğu bölgenin parçalanmasıyla (Irak ve Suriye gibi) İran bölgeye yerleşti, İran bölgeye yerleştikçe de İsrail de bu kaos ve tehdit ortamında kendilerine aradıkları ittifakı hem Irak´ta hem de Suriye´de Kürtlerde buldular? ABD´nin Suriye Kürtlerine (PYD) (Demokratik Birlik Partisi)  ve Irak Kürtlerine (KDP, Barzani) olan aşkı İsrail´in bu güvenlik endişesinden kaynaklanmakta olduğu, İsrail´in bu güvenlik endişesi devam ettiği sürece de bu aşkın ve bu sevdanın devam edeceği değerlendirilmektedir? ABD´nin (ve de İsrail´in) bu PYD aşkı ve sevdası Türkiye´nin bir saplantı haline getirdiği Türkiye´yi bölmek, Türkiye´yi parçalamak için değil İran´a karşı İsrail´in güvenliği için bir ittifak arayışından doğduğu değerlendirilmektedir.

Ancak ABD´nin PYD aşkı bu sefer de Türkiye´nin güvenliğini tehdit etti? Bu tehdit nedeniyle Türkiye geçen sene ?´Fırat Kalkanı´´ harekâtını icra etti?  (Ağustos 2016 - Mart 2017)

Ancak bu harekât da Türkiye´nin endişelerini gidermedi? ABD´nin PYD ile bu bölgede 30 bin kişilik bir ordu kurma niyeti üzerine Türkiye bu sefer de 21 Ocak 2018 günü Suriye´nin kuzeybatısında bulunan Afrin bölgesine ?´´Zeytin Dalı Herakâtı´´nı başlattı?