Osman Aydoğan


Afrin (10)


Sonuç

Taktik başarı haberleri gelirken alkış tutmak, hamasetten bahsetmek kolaydır. Herkes zaferden bahseder? Kısa vadede halkın milli duygularını okşar ve halkı arkanıza alırsınız? Ancak verilen askerî ve siyasi kararların sağduyulu bir şekilde ve soğukkanlılıkla tartışılamaması, bu işi hem teoride hem de pratikte bilenlerin, bu konularda mürekkep yalayıp ter dökenlerin sözlerine kulak verilmemesi, verilmediği gibi de vatan hainliği ile suçlanması orta vadede milli çıkarlara, uzun vadede ise şimdilerde dillerden düşmeyen ?devletin bekâsı?na zarar verebilir?

İsterseniz başa dönelim ve Sun Tzu´yu ve Clausewitz´i bir daha okuyalım ve onların söylediklerini Afrin harekâtı ile bir mukayase edelim!

Cerablus´tan Irak sınırına kadar kuş uçuşu 400 kilometreye yaklaşan bir sınır hattı ve güneyindeki uçsuz bucaksız bir coğrafyayanın kontrol edilmesi askerî bir hedeftir, siyasi bir hedef değil?Ne diyordu Clausewitz ?´Siyasi bir hedefiniz yoksa savaşa girmeyin.´´ Peki nedir sizin siyasi hedefiniz?

Yine dönüp dolaşıp sözü yine İbn-i Haldun´a bırakalım: ?´Coğrafya kaderdir!´´

Yani derdi ki İbn-i Haldun; siyasetinizi ırka, dine, mezhebe göre değil; coğrafyanıza göre belirleyin! Ve gidin öncelikle coğrafyanızla barışın! Çünkü coğrafyasıyla barışık yaşayan toplumlar barış içinde, huzur içinde, refah içinde ve uzun yaşarlar... Bu siyasetin aksi savaş, kan ve gözyaşıdır... Sadece İbn-i Haldun değil Tarih Baba da bunu böyle söylüyor...

Eğer siz kaderinizle -pardon - coğrafyanızla barışık değilseniz başkaları gelir, onlarla ittifak yaparlar, altınızı oyarlar, gözünüzü çıkarırlar hatta hatta canınıza kastederler? Siz de tarihinizi bilmez, anlamaz veya anlamazdan gelip ´´kör olası dış düşmanlar´´ deyu dizinizi döver, iç politika malzemesi yaparsınız...

?´Siyaset´´ sorunların güç kullanılmadan çözme sanatıdır. Güce başvurduğunuz an zaten siyasetiniz iflas etmiş demektir.

Son bir söz:

Bahsettiğim sorunların böylesine yayılıp gelişmesi içeride zaten kısıtlı olan özgürlüklerin tamamen kısıtlanmasına, vazgeçtim OHAL´in kaldırılmasını belki de sıkıyönetime gidilmesini ve sonuçta da 2019 yılında yapılacak seçimlerin de ertelenmesini gerektirebilir?

Suriye´deki her şey sanıldığında daha karışıktır?

Benden söylemesi?