Oğuz Gümüşkaynak


30 Ağustos...


New York Times´in Ocak 1923 tarihli haberi şöyle der; ?Bir avuç Türk dünyaya meydan okudu? kim mi o bir avuç Türk. Kazım Karabekir, Cevat Çobanlı, Kazım İnanç, Fahrettin Altay, Ali Fuat Cebesoy, Kazım Özalp, Fevzi Çakmak, Asım Gündüz, Ali Sait Tutan, Mustafa Kemal ve isimsiz neferleri. Biz 30 Ağustos´un bizi ilgilendiren tarafı olan Türk halkı tarafıyız. Hani bir belediye başkanı 30 Ağustos halkın büyük bölümünü ilgilendirmiyor demişti ya 30 Ağustosla ilgilenmeyen kişiler ise zaten bizden değildir. Zaten Türk halkı değildir daha doğrusu Türk değildir. 30 Ağustos damarlarındaki asil Türk kanı olan kişilerin bayramıdır. Ne mutlu 30 Ağustos zafer bayramını kutlayan yüce Türk milletine. 30 Ağustos zafer bayramı yüce Türk milletine kutlu olsun.

Otuz Ağustos bitti denilen bir milletin yeniden doğuşu. 30 Ağustos savaşın zaferi değil bir milletin geleceğinin hazırlanmasının medeniyet ve uygarlığa geçişinin zaferidir. Bağımsızlığımızın özgürlüğümüzün Türk´e kefen biçilmeyeceğinin dünyaya gösterildiği ve bir Türk dünyaya bedeldir söyleminin kanıtlandığı gündür. Kutlu olsun 30 Ağustos keşke savaşı Yunan kazansaydı diyenlere karşı hala dimdik ayakta duran bayrağımız ve o bayrağın altında hala 30 Ağustosları kutlayan asil Türk milletime Türklükten hala taviz vermeyen Türk olmakla her zaman gurur duyanların bayramıdır kutlu olsun.

Nazım Hikmet büyük taarruzda Mustafa Kemal´i şöyle anlatır;

O saati sordu

paşalar üç dediler

sarışın bir kurda benziyordu

ve mavi gözleri çakmak çakmaktı

yürüdü uçurumun kenarına kadar

eğildi durdu

bıraksalar

ince uzun bacakları üstünde yaylanarak

ve karanlıkta akan bir yıldız gibi akarak

Kocatepe´den Afyon ovasına atlayacaktı

ve son olarak diyorum ki 30 Ağustosları ve bu zaferi ancak Türk oğlu Türk olanlar kutlar. Bu zafer ancak ve ancak damarlarında asil Türk kanı olanların kutlayacağı bir zaferdir. Bu zafer ne savaşı Yunan kazansaydı diyen kansıza destek verenlerin nede 30 Ağustos halkın büyük bir bölümünü ilgilendirmiyor diyen hainlerin anlayıp onur duyacağı bir gün değildir. Ne mutlu türküm diyenlerin bayramıdır asil milletimin bayramıdır kim mi bu millet bu millet yüce Türk milletidir?