Oğuz Gümüşkaynak


27 MAYIS

Çocukluğumuzdan beri hep dinleriz yirmi yedi mayıs ihtilalini


27 MAYIS

Çocukluğumuzdan beri hep dinleriz yirmi yedi mayıs ihtilalini demokrasiye çelmemi takıldı demokrasinin önümü açıldı. Bu soruya yanıt bulmak için öncelikle tahsilin yüksek olması değil bu soruya yanıtı ancak çok araştıran at gözlüğü ile değil çıplak gözle bakıp baktığında görme becerisine sahip olmak lazım.

Benim ailem her ihtilalde her muhtırada mutlaka bir bedel öder. Babam Menderes hükûmetince dokuz ay hapis yattı altı ay birinde üç ay birinde. Çok küçüktüm hayal meyal hatırlarım tıpkı bu günler gibi günlerdi o günler anlatılanları dinlediğimde İsmet İnönü’nün treninin Kayseri’ye sokulmamasından tutunda CHP lilerin bu günlerde olduğu gibi nefes dahi almasına fırsat verilmediği demokrat partiye kim muhalefet ederse yada hangi il demokrat partiye oy vermezse sonucuna katlanmak zorundaydı. Örneğin Kırşehir’in   ilçe yapılıp Nevşehir’e bağlanması Adıyaman’ın  Malatya’dan koparılıp il yapılması gibi.

Oysaki  çok partili rejime geçmek İsmet paşanın eseri idi bedelini muhalefet olarak cumhurluktan parti genel başkanlığında yetinmekle ödedi. Ama çok partili  rejim benim eserim diye de hep onur duydu İsmet paşa Menderes iktidarına meclisten gür ve sinirle  beyler beni dinleyin öyle bir gün gelecek ki sizi ben bile kurtaramam dediğini  bu gün bile dünkü gibi hâlâ ihtilalde yaşayanların kulaklarından çıkmaz nitekim öyle oldu Adnan Menderesin eşi Berrin Menderes İsmet paşadan yardım istediğinde bizzat İsmet paşa ile Cemal Gürselin Menderesi kurtarma girişimleri çaresiz kalmıştı.

Sosyal medyadan bu gün o günkü mahkemeleri izleme sansımız var bir mağdur arkasındansa mağduru kurtarma girişimde çaba harcayıp sonunda hiç bir şey yapamayan kişininse hain olarak nitelendiği bir ihtilaldi. İhtilalin amacı belli idi on iki eylül harekâtında CIA nın Türkiye masası şefi  ABD başkanına bizim oğlanlar darbeyi yaptılar. Bin dokuz yüz seksendeki bizim oğlanlarla bin dokuz yüz altmıştaki bizim oğlanlar aynı kişilerdi ama ihtilalin faturası CHP ve İsmet paşaya kesildi.

Benim  ülkem insanın en büyük özelliği  okumadan araştırmadan bilgi  sahibi  olmadan fikir  sahibi  olmasıdır. Bin dokuz yüz altmış  ihtilalin  ihtilalden  önce ihtilalden  sonra bedelini  halk ödemiştir  ve halada ödemeye devam ediyor .  Keşke olmasaydı diyorlar   ama şartları olgunlaştıranda şartları hazırlayanda günün şartlarındaki  hükümetti  fatura CHP  kesildi. İhtilalin  meşrulaşması  içinde  öyle olması lazımdı. Uzun ama çok uzun bir  hikaye bunu ancak zamanın okumuşları bildi  günün  şartlarında anlatamadı.