GÖKSEL YILMAZ


2018 kayıplarımız


Bugün internette gezinirken, 2018 de hayata gözlerini yuman, sanat dünyasından işadamlarına, edebiyat hayatından sinemaya bir çok ünlü ismi kaybettiğimizi ve ne çabuk unutulduklarını gördüm.

Zaman öyle çabuk ilerliyor ki koca bir yılın daha sonuna geldik. Acısıyla tatlısıyla bir yılı daha geride bırakırken, sağlığın ne kadar önemli olduğunu, yaşamını yitiren onlarca insanı bir kez daha görünce anlıyor insan.

Canlandırdığı "Mahmut Hoca" ve "Yaşar Usta" karakterleriyle Türk izleyicisinin hafızasında yer edinen usta oyuncu Münir Özkul, 5 Ocak´ta vefat etti.

Türk halk müziği sanatçısı Nuray Hafiftaş, kanser tedavisi gördüğü hastanede, 14 Şubat´ta 54 yaşındayken vefat etti.

Bizimkiler dizisindeki "Kapıcı Cafer" ile Kaygısızlar dizisindeki "Memnun Kaygısız" rolleriyle tanınan usta oyuncu Ercan Yazgan, tedavi gördüğü hastanede 8 Mart´ta hayatını kaybetti. Yazgan 72 yaşındaydı.

Şair, gazeteci ve çevirmen Ülkü Tamer, 1 Nisan´da Muğla´da hayatını kaybetti. 81 yaşındaki Tamer, "Güneş Topla Benim İçin" isimli şarkının da söz yazarıydı.

Tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu Dursun Ali Sarıoğlu (82), kalp krizi nedeniyle 2 Nisan´da yaşamını yitirdi.

Şair Cemal Safi, 17 Nisan´da, 79 yaşında yaşama veda etti. Safi´nin, 40´ı Orhan Gencebay tarafından olmak üzere Zekai Tunca, Selçuk Tekay ve Candan Erçetin gibi ünlü sanatçı ve besteciler tarafından 150 kadar şiiri bestelendi.

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibi sanat ve kültür tarihçisi Prof. Dr. Semavi Eyice, 28 Mayıs´ta 96 yaşındayken vefat etti.

Sinema ve dizi oyuncusu, yönetmen, senarist ve yapımcı Kemal İnci, 30 Eylül´de 85 yaşındayken yaşamını yitirdi.

Türkiye´de fotoğrafçılığın uluslararası alanda ün kazanmış en önemli temsilcisi Ara Güler (90), tedavi gördüğü hastanede 17 Ekim´de vefat etti.

Türk edebiyatında "Dede Korkut" ve "Beyaz Kartal" olarak anılan şair Bahaettin Karakoç, Kahramanmaraş´ta tedavi gördüğü hastanede 17 Ekim´de yaşama veda etti.

Dizi ve filmlerde "tonton nine" karakteriyle hatırlanan usta sanatçı Uğur Kıvılcım, 27 Kasım´da 76 yaşındayken hayatını yitirdi.

Daha ismini sayamadığımız daha nice sanat ve bilim insanı hayatına 2018 yılında gözlerini yumdu. 2019 yılının daha huzurlu, sağlıklı ve barış dolu bir yıl olması temennisi ile nice senelere...