Yeni Nesil Gazetecilik Eğitim ve İstihdam Programı devam ediyor

Yeni Nesil Gazetecilik Eğitim ve İstihdam Programı devam ediyor

Basın İlan Kurumunun (BİK), yazılı basın sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünün karşılanmasına yönelik olarak Kayseri´de, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı´nın (ORAN) desteğiyle düzenlediği ?Yeni Nesil Gazetecilik Eğitim ve İstihdam Programı?nın ilk h

Eğitim programının ilk dersi Elazığ Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Demir tarafından verilen ?Haber spikerliği? ile başladı. Demir, Türkçe ´deki uyulması gereken temel diksiyon kurallarını hatırlatarak eğitimine başladı. Türkçe´nin bilinenin aksine yazıldığı gibi okunan bir dil olmadığına dikkat çekti. Mustafa Demir öğrencilerin sorusu üzerine spiker, sunucu ve anchormen terimlerinin anlamını ve farklarını açıkladı.

Röportaj teknikleri dersinde röportajın tanımı ve önemi, röportajın amacı, türleri, kullanım alanları ve kitle iletişim araçlarında kullanım şekilleri başlıklı konular işlenerek, ikili röportaj yapım teknikleri uygulamalı olarak anlatıldı.

Sayfa tasarımı dersinde ise tasarımın ve grafik çalışmalarının önemi, sayfa tasarımında kullanılacak malzemelerin detaylı sunumu, basılı materyaller için sayfa tasarımının önemi, bir tasarımcının kullanması ve bilmesi gereken tasarım programları ve teknikleri, tasarım yapılırken dikkat edilmesi gereken püf noktalar ve tasarımcının çalışma koşulları detaylı bir şekilde slaytlarla ve örneklerle anlatıldı.

Eğitimin dördüncü gününde istihbarat haberciliği ve kültür sanat haberciliğinin tanımı, amacı, bu birimlerde çalışacak muhabirlerin yeterlilikleri, polis ve adliye haberciliğine dair örnekler verildi. İstihbarat haberciliği bağlamında adliye-polis muhabirliğinde dikkat edilmesi gereken basın ahlak esasları, yazım kuralları, ilgili kanun ve uygulamalar eğitimci ve katılımcılar arasında karşılıklı bilgi ve fikir beyanlarıyla değerlendirildi.

Yeni Nesil Gazetecilik eğitiminin ilk haftasının son dersinde röportaj teknikleri, sayfa tasarımı ve istihbarat haberciliği derslerinin uygulama çalışmaları gerçekleştirildi. Yeni nesil gazeteci adayları, çeşitli gazetelerin tasarımlarını inceleyerek, yorumladılar. Eğitmen eşliğinde yeni bir gazete tasarımı yapan katılımcılar, röportaj teknikleri uygulamasında ise birbirleri ile sesli röportajlar yaparak, haber sunumu yapabilme ve soru sorma becerilerini geliştirdiler.

Eğitimler, 1 Temmuz Pazartesi günü Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesinden Dr. Aysel Çetinkaya´nın vereceği ?Dijital Habercilik? dersi ile devam edecek.  (Kurum  Bülteni)