YAPILAN ZAMLAR GAZETECİLERİ ZORLUYOR

YAPILAN ZAMLAR GAZETECİLERİ ZORLUYOR

Kayseri Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Üstün Tuncer, gazete kağıdına yapılan zamlarla birlikte gazetecilerin ekonomik açıdan daha da zor bir döneme girdiğini belirtti.

Tuncer yaptığı açıklamada, ?Bilindiği gibi, ülkemizde önemli ekonomik gelişmeler yaşanmaktadır. Döviz kurlarında yaşanan olağandışı artışla başlayan süreçten, en fazla etkilenen sektörlerin başında basın yayın kuruluşları gelmektedir. Ülke genelinde on binlerce, Kayseri genelinde aileleri ile birlikte yaklaşık 10 bin basın çalışanı ekonomik açıdan zor bir döneme girmiş bulunmaktadır. Üyesi bulunduğumuz Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu, yaşanan ekonomik gelişmeler ve basın sektörünün içine girmiş olduğu sıkıntılarla ilgili çalışmalar yapmakta ve bu sıkıntıların aşılması yolunda hükümetimiz nezdinde sürekli girişimler de bulunmaktadır. Yerel gazetelerimiz fiyat artışları nedeniyle büyük sıkıntı yaşamaktadır. Kağıt bulma zorluğu yanında, dolara endeksli fiyat artışları yüzünden hızla ekonomik bir çıkmaza sürüklenmektedir. Gazetelerimiz ve bu kuruluşlarda çalışan gazetecilerimiz acil önlemler beklemektedir. Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, döviz kurlarındaki olağandışı artışla başlayan süreçte gazetelerin ve bu gazetelerde çalışan on binlerce basın çalışanının ekonomik açıdan zor bir döneme girdiğini söyledi.

Yazılı bir açıklama yaparak basın sektöründe yaşanan sorunlar ile çözüm önerilerini gündeme getiren TGK Genel Başkanı Nuri Kolaylı, sektörün sorunlarının acil çözüm beklediğine dikkat çekti.

Türkiye genelinde faaliyet gösteren 8 gazeteciler federasyonu ile 90 gazeteciler cemiyetine üye yaklaşık 20 bin basın çalışanını temsilen Nuri Kolaylı tarafından yapılan yazılı açıklamada şu görüşlere yer verildi:

?Anadolu´nun dört bir yanında fedakârca görev yapan gazeteciler ve bu gazetecilerin çalıştığı gazeteler, son dönemde yaşanan ekonomik gelişmelerden büyük oranda zarar gördü.

Gazetelerinin en temel girdisi olan gazete kâğıdında dışa bağımlı olmamız ve döviz kurlarında yaşanan olağan dışı yükseliş, basın kuruluşlarını ve çalışanlarını, gerekli önlemler kısa sürede alınmazsa iş yapamaz hale getirebilir. Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu olarak bu önemli süreçte sorunları ve çözüm önerilerimizi ortaya koyarak, işbirliği içinde krizden çıkma ve meslektaşlarımız ile çalıştıkları kurumları koruma yönünde elimizi taşın altına koyma kararlılığını taşıyoruz.

Basın kuruluşlarının günümüzde yaşadığı en büyük sorun gelir gider dengesinin bozulmasıdır. Bu nedenle basın kuruluşlarına acil nakit ihtiyaçlarını karşılamak üzere kamu ve özel bankalar ile Hazine, KOSGEB ve Kalkınma Ajansları aracılığıyla uygun koşullarda kredi desteği verilmelidir.

Özel teşvik paketleri hazırlanarak sağlanacak destek, basın kuruluşlarının teknolojik gelişimi ve yatırım ihtiyaçları da göz önüne alınarak uzun vadeli olmalı ve sektörde istihdamı desteklemelidir. Gazetelerin ekonomik krizden etkilenmemeleri ve oluşacak hasarı en az hasarla atlatmaları için vergi ve sigorta primlerinde indirime gidilmesi gerekmektedir.

Özellikle basın sektöründe istihdamın desteklenmesi amacıyla vergi ve sigorta primi yapılandırmasına ivedilikle gidilmeli, ardından da yasal düzenleme ile vergi ve sigorta primlerinde indirim yapılmalıdır.

Reklamlar ile Resmi İlanlara uygulanan yüzde 18 katma değer vergisi yüzde 1´e düşürülmelidir.

Aynı kapsamda, gazetelerin ithal etmek zorunda olduğu gazete kâğıdı, gazete mürekkebi ve kalıp gibi ürünlerin gümrük vergilerinden gazeteler muaf olmalıdır.? (Kurum Bülteni)