TÜRKİYE; DÜNYADA KORONA VİRÜSE KARŞI AŞI GELİŞTİREN SAYILI ÜLKELER ARASINDA YER ALIRKEN, AŞININ GELİŞTİRİLDİĞİ ERCİYES ÜNİVERSİTESİ'NDE TURKOVAC GURURU YAŞANIYOR.KORONAVİRÜS AŞISINI GELİŞTİREN ERCİYES ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. MUSTAFA ÇALIŞ, "İNŞALL
Yerli ve milli korona virüs aşısını geliştiren Erciyes Üniversitesi’nin (ERÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, "İnşallah daha nice başarılar elde edecek Erciyes Üniversitesi. Aşı başta olmak üzere birçok alanda, birçok bölümde yeni başarılar bekliyor bizi. Bunun da müjdesini vermek isterim" dedi.
Türkiye; dünyada korona virüse karşı aşı geliştiren sayılı ülkeler arasında yer alırken, aşının geliştirildiği Erciyes Üniversitesi’nde Turkovac gururu yaşanıyor. Erciyes Üniversitesi Aşı Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Aykut Özdarendeli ve ekibi salgına karşı Turkovac’ı geliştirirken, Özdarendeli’ye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ’Bilim Özel Ödülü verildi. Özdarendeli ve ekibinin her şeyi hak ettiğini söyleyen ERÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, "Turkovac aşısı Türkiye’nin, özelde de Erciyes Üniversitesi’nin gururu. Özellikle milli aşımızın ortaya çıkması ve covide karşı geliştirilmiş aşı kapsamında 10 ülkeden biri olmamız büyük bir gurur. Aykut Özdarendeli ve ekibi gerçekten her şeyi hak ediyor. O özverinin, çalışmanın karşılığını almaları da gerekiyor. Cumhurbaşkanımıza çok teşekkür ediyorum, Tıp Bayramı’nda Bilim Özel Ödülü verildi Aykut hocamıza. Aynı gün TÜBA ödülü de aldı Aykut hocamız. Bu ödülleri fazlasıyla hak etti, o bizim gururumuz. Hem Aykut hocamıza hem ekibine çok teşekkür ediyoruz" dedi. Erciyes Üniversitesi’nin yeni başarılara imza atacağını da sözlerine ekleyen Prof. Dr. Mustafa Çalış, "İnşallah daha nice başarılar elde edecek Erciyes Üniversitesi. Aşı başta olmak üzere birçok alanda, birçok bölümde yeni başarılar bekliyor bizi. Bunun da müjdesini vermek isterim" şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ve ekibi, 2015 yılında da dünyada hücre kültür temelli Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) aşısının ilk patentini almıştı.