TOHUM ISLAHI MİLLİ MESELEDİR

TOHUM ISLAHI MİLLİ MESELEDİR

Kayseri Ticaret Borsası " Tohum Islahı Çalışmaları " konulu çalıştay düzenledi.

Çalıştaya ; Erciyes Üniversitesi Rektör Yardımcısı Recai Kılıç, Erciyes Üniversitesi Seyrani Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mehmet Aslan, Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, Kocasinan Ziraat Odası Başkanı Kadir Güneş, Tarım Kredi Kooperatifleri Kayseri Bölge Müdürlüğü Yönetmen Yardımcısı Cafer Özçelik, Kayseri´deki hububat yetiştiricileri ve sertifikalı tohum üreticileri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını ev sahibi olarak yapan Kayseri Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Bağlamış şunları söyledi. 

" Biz tohum ıslahını milli bir mesele olarak değerlendiriyoruz. Ülkemiz tohumculukta çok büyük avantajlara sahip durumda. Biyoçeşitlilik bakımından zengin bir potansiyelimiz var. Ancak bu potansiyeli yeterince değerlendiremiyoruz. Son yıllarda tohumculukta önemli gelişmeler sağlanmasına rağmen, özellikle AR-GE, teknoloji kullanımı, ıslah çalışmaları istenen düzeye gelemedi. Türkiye tohumculuk konusunda çok büyük potansiyele sahip durumda. Fakat hububat tohum ıslahı, Ülkemizin buğday üretiminde verimini artıracağı gibi kaliteli buğday ithalatını da azaltmış oluruz. Halen her yıl yaklaşık 4 Milyon tonun üzerinde kaliteli buğday ithal edip, bunu una çevirip ihraç ediyoruz."

Başkan Bağlamış, tohum ıslahı konusunda yaptıkları çalışmalarla ilgili olarak şöyle konuştu. " Biz göreve geldikten sonra konuyla ilgili olarak bir yol haritası belirledik. Erciyes Üniversitesi İl Tarım ve Orman Müdürlüğü , Ziraat Odamızla defalarca toplantı gerçekleştirdik. İlimiz tarım tarım arazisi büyüklüğü bakımından Türkiye´de altıncı sırada yer almaktadır. Yözölçümünün yarısına yakını tarım alanı olarak kullanılmaktadır.

Kayseri hububatta, kabak çekirdeğinde, ay çekirdeğinde, ithal Çin ayçekirdeği ile rekabet etmek için mutlaka tohum ıslahını gerçekleştirmemiz gerekiyor. Biz Kayseri Ticaret Borsası olarak maddi ve teknik olarak tüm imkanlarımızı seferber etmeye hazırız. Tohum ıslahı ve İlimizin hububat üretiminin artırılması konusunda ilgili tüm kurumlarımızla işbirliği yapmaya hazırız.  (Kurum Bülteni)



Anahtar Kelimeler: TOHUM ISLAHI MİLLİ MESELEDİR