“TEDBİR ALMAK İÇİN DAHA KAÇ CANI YİTİRMELİYİZ”

“TEDBİR ALMAK İÇİN DAHA KAÇ CANI YİTİRMELİYİZ”

“TEDBİR ALMAK İÇİN DAHA KAÇ CANI YİTİRMELİYİZ”

CHP’NİN DOKTOR MİLLETVEKİLİ ÇETİN ARIK İSYAN ETTİ

“TEDBİR ALMAK İÇİN DAHA KAÇ CANI YİTİRMELİYİZ”

Koronavirüs salgınının hızla arttığına dikkat çeken Cumhuriyet Halk Partisi Kayseri Milletvekili Çetin Arık, ekonomik nedenlerle tedbir alınmadığını belirterek isyan etti. 3 Eylül 2020 tarihinde düzenlediği basın toplantısında hasta sayılarındaki artışa dikkat çekerek, en az 14 gün sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi önerisini getirdiğini hatırlatan Arık, “Ciddi tedbirlerin alınması için daha kaç can yitirmeliyiz. Ekonomik nedenlerle tedbir almaktan korkanlar unutmasınlar ki, açıklanan rakamların her biri can, birilerinin annesi, birilerinin babası, birilerin kardeşi… Tedbir almak için daha kaç kişinin babasının, annesinin, kardeşinin, eşinin ölmesi gerekiyor?” diye sordu.

CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, 3 Eylül 2020 tarihinde CHP Kayseri İl Başkanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında Kayseri’de vakaların hızla arttığını, sağlık çalışanlarının tükenme noktasına geldiğini ve doktorların hasta seçme zorunda kalacağını belirterek, en az 14 gün sokağa çıkma yasağı uygulamasını gündeme getirmişti. Rakamların hızla artmaya devam ettiğini belirten Arık, ekonomik nedenlerle ciddi tedbirlerin alınmadığı ve tüm yükün vatandaşlara yüklendiğini ifade ederek, isyan etti. Önlem alması gerekenlerin göstermelik açıklamalardan öteye gitmediğini belirten Arık, “Biz uyardık, Kayseri Tabip Odası uyardı, doktorlar uyardı, sağlık çalışanları uyardı ama gelin görün ki, rakamlar hızla artmasına rağmen alınan ciddi bir tedbir yok. En az 14 gün sokağa çıkma yasağı uygulansın dedik, maalesef biz dedik biz duyduk. Hastaları evine göndererek hastanelerin yükünün azalmayacağını görmemiz gerekiyor. Basın açıklamamızda da dikkat çekmeye çalışmıştım, doktorlarımız artık hasta seçme noktasına geldi. Sağlık sistemimiz bu yükün altından kalkamaz” diye konuştu.

İNSAN HAYATININ DEĞERİ PARA İLE ÖLÇÜLMEZ

Kayseri Şehir Hastanesi’nde görevli doktor Şamil Gergin’in “Şahsi odalarımızı da Covid 19 hasta yatırmak için boşalttık” paylaşımını hatırlatan Arık, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Bugün hastanelerimizde acil ameliyatlar dışında ameliyat yapılmıyor. Ameliyat olmak için bekleyen insanlar evlerine gönderiliyor. Covid 19 testi pozitif çıkan vatandaşlarımız da tedavisine başlamak yerine evlerine gönderiliyor. Doktorların odaları boşaltılıyor, hasta yarılıyor. Böyle giderse doktorlara, “Hastaları evinize götürün orada tedavi edin” diyecekler. Doktorlar yoğunluktan evlerine de uğrayamıyor ama olsun çözüm diye bunu da getirebilirler. Çözüm acilen kapatılan hastanelerin pandemi hastanesi olarak yeniden açılmasıdır. Pozitif olan vatandaşlarımızın ise evlerinde değil kontrollerinin yapılacağı merkezlerde takip edilmesidir. Ve tekrar altını kalın çizgilerle çiziyorum en az 14 gün sokağa çıkma yasağı uygulanmalıdır. Yayılım henüz bu kadar artmamışken sokağa çıkma yasağı uygulanırken bugün uygulanmaması akil dışı bir durum… Evet bunun altında ekonomik nedenlerin yattığını biliyoruz ama insan hayatının bedeli para ile ölçülmez, ölçülmemeli… Ama bunca ölüme rağmen ‘Sokağa çıkma yasağını uygulayamayız’ diyorlarsa da; AVM’ler, kafeler, restoranlar vb işletme merkezleri salgın kontrol altına alınana kadar kapatılmalıdır. Tabii bu yapılırken işletme sahipleri ve burada çalışan vatandaşlarımız kaderine terk edilmemeli, ekonomik olarak desteklenmelidir. Toplu törenler iptal edilmeli, İstanbul’da olduğu gibi iktidar partisinin etkinliği var denilerek tedbirler ötelenmemelidir. Toplu taşıma hızla elden geçirilmeli, yoğunluğunun fazla olduğu mesai başlangıç ve bitiş saatlerinde seferler artırılmalıdır. Toplu taşıma araçları her seferden sonra dezenfekte edilmelidir. Pazar yerleri sıkı denetlenmeli, giriş ve çıkışlarda dezenfektan kullanılmalıdır. Tezgahlar

arası mesafe mutlaka sağlanmalı, satıcıların ve tüketicilerin maske ve eldiven takmaları sağlanmalıdır.”

Salgının ancak alınacak ciddi tedbirlerle kontrol altına alınacağını belirten Arık, “Ciddi tedbirlerin alınması için daha kaç can yitirmeliyiz. Ekonomik nedenlerle tedbir almaktan korkanlar unutmasınlar ki, açıklanan rakamların her biri can, birilerinin annesi, birilerinin babası, birilerin kardeşi… Tedbir almak için daha kaç kişinin babasının, annesinin, kardeşinin, eşinin ölmesi gerekiyor” diye konuştu.



Anahtar Kelimeler: “TEDBİR ALMAK YİTİRMELİYİZ”