Acıbadem Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma İlhan, bayramda beslenme konusunda bilgiler verdi. İlhan, ?Ramazan boyunca azalan günlük öğün sayısı ve 17 saatlik açlıkla birlikte vücut bambaşka bir beslenme düzenine geçiyor ve metabolizma yavaşlıyor. Dolayısıyla bayramla birlikte yasakların ortadan kalkmasıyla psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimine giriliyor? dedi.
Acıbadem Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma İlhan, Toplum olarak bayram denince akla ilk olarak donatılmış zengin sofralar geliyor. Misafirperverlik gereği bayram ziyaretlerinde baklavadan sarmaya, pastadan böreğe pek çok çeşit ikram ile yakınlarımızı memnun etmek istiyoruz. Ancak kızartma, kavurma, hamur işleri, tatlı gibi bayramlarda tüketmeyi alışkanlık haline getirdiğimiz besinler Ramazan´da yavaşlayan metabolizmaya ağır gelerek sağlık problemlerine neden olabiliyor? ifadelerini kullandı.
Bayram boyunca sıklıkla karşılaşılan bu sorunların başında mide problemlerinin geldiğini söyleyen Acıbadem Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma İlhan, bunlara ek olarak kan şekerinde dengesizlikler ve tansiyon yükselmelerinin da yaşanabildiğini de kaydetti. İlhan, ?Mevcut hastalıkları olan kişilerde veya yaşlılarda ise tehlike daha da artıyor. Elbette ki ?Geleneksel yemeklerden vazgeçin, hiç şekerli besin yemeyin´ mesajı bayramda çok gerçekçi olamıyor. Bu durumda önemli olan noktanın neyi, ne kadar, ne zaman tükettiğinizdir? şeklinde konuştu.
İlhan, ?Peynir, zeytin, domates, salatalık, tahıllı ekmek, buğday gevreği, haşlanmış yumurta, süt ve meyve gibi mideyi rahatsız etmeyecek ürünlerden oluşan dengeli ve hafif bir kahvaltı yapın. Kızartmalarla, hamur işleriyle donatılmış geleneksel kahvaltı sofraları hazımsızlık ve şişkinlik problemlerine neden olarak bayramın zorlu geçmesine neden olabilir? dedi. (İHA)