Tarih: 03.11.2017 10:58

TAKSİCİ VE SERVİSÇİ ÇOK DERTLİ

Facebook Twitter Linked-in

BU ZAM ÇOK FAZLA...

Geçtiğimiz günlerde motorin ve benzine gelen zammı değerlendiren taksici Sami Koç, ?Bu zam çok fazla oldu? dedi. 
Benzin grubunda 12 kuruş, motorinde ise 17 kuruş zam yapılması, taksicileri endişelendirdi. Kayseri´de 38 yıldır taksicilik yapan Sami Koç, yakıtlara çok zam geldiğini, masrafları ceplerinden karşıladıklarını kaydetti.

/resimler/2017-11/3/1101195344916.jpg
Koç, ?Yakıta çok zam geldi. Bu zamlar bizi olumsuz olarak etkiliyor. Biz tarifenin üzerinde bir ücret alamıyoruz. Onun için masraflarımızın hepsi cepten gidecek. Benim kullandığım taksi 60 litre motorin alıyor, 300 TL´ye doluyor. Bunu da 10 günde bitiriyoruz. Gelen zamlarla aynı fiyata aldığım yakıtı alamıyorum. Ondan dolayı gelen zamlarda bizim işimizi etkiliyor. Araçlarımızın çoğu da dizeldir. Bu zam çok fazla oldu. Zam dolayısıyla karımızda azalıyor? ifadelerini kullandı.  

SERVİSÇİLER YÖNETMELİKTEN ŞİKAYETÇİ...

Kayseri Minibüsçüler ve Servis İşletmecileri Odası Başkanı Yavuz Ay, yeni çıkan okul servisi yönetmeliğinde uygulanabilir ve uygulanamayacak olan kararların bulunduğunu ifade ederek, ?Kayseri´de yüzde 95 oranında sıfır araçlarla hizmet veriyoruz ama bu arkadaşlarımızın yüzde 90´ı mağduriyetler yaşayacaktır? dedi. 
Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere 4 bakanlığın ortaklaşa yürüttüğü çalışma sonucu oluşturulan servis yönetmeliğine göre birçok yeni uygulama hayata geçirilecek. Bu uygulamalar arasında; okul servislerinde komisyon kurulması, araç takip sistemi ve emniyet kemeri zorunluluğu gibi kriterler var. Yönetmeliğe göre servis şoförleri çok daha titiz şekilde seçilirken, bir dizi kritere tabi tutulacak. Yönetmelik ile ilgili görüşlerini aktaran Kayseri Minibüsçüler ve Servis İşletmecileri Odası Başkanı Yavuz Ay, yeni çıkan bazı kararların Kayseri´de yaklaşık 8 yıldır uygulandığını söyledi. Araç takip ve kamera sisteminin kentte bulunan bazı firmalar tarafından yaklaşık 8 yıldır kullanıldığını hatta ailelerin cep telefonlarından istedikleri zaman servisin içine kadar izleyebildiklerini aktaran Ay, bu sistemi yıllar önce kullanmış olmalarının övünç kaynağı olduğunu belirtti.

/resimler/2017-11/3/1102009720746.jpg
?2017 model araç muayeneden geçmiyor?
Kanunun uygulamaya konulduğu takdirde esnafın yüzde 50´sinin mağdur olacağını belirten Yavuz Ay, kanunlardan bazılarının uygulanabilir bazılarının ise uygulanmasının mümkün olmadığını dile getirdi. Kayseri´nin mevsim özelliklerine bakıldığında klimalı araçlara ihtiyaç olmadığını, klimanın ihtiyaç olduğu zamanlarda ise okul sezonunun kapalı olduğunu vurgulayan Ay, ?Yeni yapılan yönetmeliğe baktığınız zaman birçok alanda uygulanabilir şeyler de var, bakanlığın direk masa üzerinde uygulanıp uygulanamayacağına bakmadan almış olduğu kararları da göz ardı etmemek gerekiyor. Şehrimizde 3 bine yakın servis aracı bulunmaktadır. Eğer bu kanunu bugün uygulamaya kalkarsanız esnafın yüzde 50´si perişan olur. Olmayan problemi var haline getirirsiniz. Çıkan yeni yönetmeliğe göre ?Kabahatler Kanunu´ndan GBT´nize bakıldığı zaman geriye dönük olarak herhangi bir suç işlememeniz gerekiyor. Ola ki 10 sene önce bir yerde gürültü yaptınız, ekipler geldi size kabahatler kanunundan ceza yazıldı ve bu sicilinize işlendi. Bundan sonra siz bu işi yapamazsınız ömür boyu. Çok mantıklı gelmiyor bize. Eğer ki bu işte aktif olarak çalışıyor iken bu tür hataların yapılmış olmasının yapılamaması mantıklıdır ama insanoğlunun olduğu yerde hatalar olur. Eğer ki siz bunu tek kalemde ?hayır bunu asla yapamazsınız´ derseniz biz bunda çok bir mantık aramıyoruz. Yeni çıkan yasaya baktığımız zaman servis araçlarının içerisindeki ısıtma ve soğutma sistemleri mevcut olması gerekiyor. 2017 model araba çok ciddi rakamlar verilerek alınmış. Ama şehrimiz çok sıcak bir şehir olmadığı için sadece 7 ve 8. aylarda, okul sezonunun kapalı olduğu bir sezonda klima sistemi denilen bir sisteme ihtiyaç duymuyoruz. Bu ülkenin yarısından çoğu da ihtiyaç duymaz buna. 20-30 bin liralık maliyeti var, esnaf bu aracı alırken klimasız olanı tercih etmiş. Araçları muayene istasyonlarına gönderiyoruz ama araçlarımız muayeneden geçmiyor bakanlığımızın çıkarmış olduğu yönetmelikten dolayı. Bakanlık böyle bir karar aldı ise önce bunu fabrikalara iletir, ?Bundan sonra öğrenci servisleri üretilirken ısıtma ve soğutma sistemleri olması gerekir´ der. 2017 model araç satın alıyorum, aracı muayeneye gönderiyorum TUVTÜRK tarafından öğrenci servisi olduğu için ısıtma ve soğutma sistemi aranıyor. Gerçekten sahada uygulanabilir olup olmadığına bakılmaksızın uygulanan şeyler? diye konuştu.  (İHA)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —