SEÇİM BARAJI YÜZDE 3´E DÜŞSÜN

SEÇİM BARAJI YÜZDE 3´E DÜŞSÜN

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kayseri Milletvekili Çetin Arık, seçim barajının yüzde 3´e düşürülmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına kanun teklifi sundu. Konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Arık, temsilde adalet ve yönetimde i

CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, TBMM başkanlığına sunduğu kanun teklifi ile seçim barajının yüzde 3´e düşürülmesini istedi. Konuyla ilgili olarak TBMM´de basın toplantısı düzenleyen Arık, anayasa değişiklik teklifini eleştirerek, ?Günümüzde, ülkenin kaybedilmiş topraklarını kurtaran ve meclisi kuran, dünyaca kabul edilen Atatürk´ü anmamak için köşe bucak kaçan AKP kadrosu, Kıbrıs´ı İngilizlere tek sözüyle teslim eden, milyonlarca kilometre kare toprağı kaybeden ve 1876 meclisini feshedip tek adam rejimi kuran Sultan İkinci Abdulhamit´i anma törenleri düzenliyor. Bu kadro yine aynı zamanda, bir CHP iktidarı döneminde yeniden kazanılan Kıbrıs´taki toprakların bir kısmını Rumlara geri verme pazarlığını şu sıralar yürütüyor. Öbür taraftan da tek bir kişiye milletimizin yüzde 100´ünü temsil eden meclisi feshetme yetkisi veren anayasa değişikliği teklifini getiriyor Bu arada şunu belirtmeden geçemeyeceğim. Ecdad yadigarı Süleyman Şah türbesinin bulunduğu Türk toprağını bırakıp kaçanların, bunu yaparken bir vakitler Hatay´ı vatana katmış CHP´yi ihanetle suçlaması da tarihte eşi görülmemiş bir pişkinlik örneğidir? diye konuştu.

TÜRKİYE´Yİ DEVLET İÇİN ÇOCUKLARINI

FEDA EDEN KANUNİLER YÖNETMİYOR

12 Eylül referandumunda yargının FETÖ´ye teslim edildiğini belirten Arık, kapalı kapılar ardında alınan kararların Türkiye için vahim sonuçlar doğurduğunu söyledi. Tek adam rejiminin tehlikelerine dikkat çeken Arık, açıklamalarını şöyle sürdürdü: ?Ülkemizi artık, devletin geleceği ve birliği için, paralel devletler olmaması için evladını bile feda eden Kanuni´ler de yönetmiyor. Tam tersine ülkeyi paralel devlete teslim edenler, vatan için evlatlarını feda etmek şöyle dursun, evlatlarının ikbalı için vatanın şehirlerini imar yolsuzluklarıyla tarumar edenler, ayakkabı kutularında, bodrum katlarında, İsviçre bankalarında dolar istifleyenler yönetiyor. Bu nedenle tehlike sandığımızdan çok daha büyüktür. Meclisin tek adam baskısıyla verdiği ya da ?açılım politikasında´ olduğu gibi meclise hiç danışılmadan verilen kararların, yürütülen süreçlerin FETÖ, PKK, IŞİD terörünü ne kadar azdırdığını hep birlikte gördük. Bu hataların bedellerini ülkemizin fedakar evlatları ödedi, ödemeye de devam ediyor. Bu vesile ile tüm şehitlerimizi bir kez daha minnetle anıyor ve yaralı gazilerimize acil şifalar diliyorum. Yasama organının tek adamın kontrolünde olmaması için, halihazırda görüşülmekte olan Anayasa teklifi ister geçsin, isterse reddedilsin, seçim barajının düşürülmesi ve siyasi partiler kanunun değiştirilmesi gerektiğine inanıyorum.

SEÇİM BARAJI YÜZDE 3´E DÜŞSÜN

?Parlamenter sistemde barajın yüzde 3 olması temsilde adalet ve yönetimde istikrar adına yeterli olacaktır. Eğer söz konusu Anayasa değişikliği yasalaşırsa ki ben bunu milletimizin reddedeceğini düşünüyorum, seçim barajının hiç olmaması, yani sıfır olması gerekir? diyen Arık, barajın düşürülmesinin tek adam vesayetini kıracağını söyledi.

MHP milletvekillerine seslenen Arık, AKP´nin istediğini aldıktan sonra milliyetçiliği yeniden ayaklar altına alacağını belirtti. Arık, ?Hepimizi biliyoruz ki AKP´nin hiçbirşeyi ?Türk tipi´ değildir, getirecekleri başkanlık sistemi de ?Türk tipi´ olmayacaktır. Tek adamın ?Türk Millet´ ifadesini ağzına almaması önemli bir göstergedir. Eğer bu sürecin sonunda amaçlarına ulaşacak olurlarsa sanıyorum ki tarih kitapları şöyle yazacaktır; ?Önce demokrasiyi, sonra Türk milliyetçiliğini araç olarak kullandılar. Diktatörlük rejimi kurulduğunda ne demokrasi, ne Türk milliyetçiliği, ne de Cumhuriyet, hiçbirisi kalmamıştı. Hepsinin izlerini birer birer çoktan silmişlerdi.´ Tarih kitaplarının bunları yazmasına izin vermemek için şimdiden henüz fırsat varken meclisi güçlendirecek adımlar atılmalı, bu doğrultuda seçim kanunu ve siyasi partiler kanunu değiştirilmelidir. Seçim barajının yüzde 3´e düşürülmesi bu konuda önemli bir başlangıç adımı olacaktır. Tek bir kişinin değil de milletimizin hizmetinde olan bütün milletvekili arkadaşlarımızı, hangi partiden olurlarsa olsunlar, vermiş olduğum kanun teklifine destek vermeye çağırıyorum? diye konuştu.

(Kurum Bülteni)



Anahtar Kelimeler: SEÇİM BARAJI YÜZDE DÜŞSÜN