Tarih: 28.05.2017 14:03

"Sahurdan sonra mutlaka dişlerinizi fırçalayın"

Facebook Twitter Linked-in

"Ramazan ayında yeyip ve içtiklerimize dikkat etmemiz gerektiği gibi ağız ve diş sağlığı açısından da yılın diğer dönemlerine göre biraz daha fazla dikkat edilmesi gerekiyor" diyen Dr. Dt. Ayrancı ?Toplumumuzda oruç tutarken yemek yemiyoruz dolayısıyla dişimizi fırçalamamıza da gerek yok gibi yaygın ve yanlış bir kanı var. Düşündüğümüzün aksine diş yüzeyinde oluşan bakteri plağı dediğimiz şey sadece gıda artıklarından ileri gelmez. Gıda artıklarının yanında, tükürüğümüzün içinde glukoproteinler var ve bunları yemek yemeseniz de vücut kendisi üretir" dedi.
Dr. Dt. Ayrancı, "Bu tabakanın üzerine ağzınızdaki bakteriler biriktiği zaman bakteri plağı tekrardan oluşuyor ve buda diş çürükleri ve diş eti hastalıklarına zemin hazırlıyor. Dolayısıyla yemek yemiyorum dişimi fırçalamaya da gerek yok gibi bir inanç varsa içinizde bunu değiştirin. Normalde gece yemek yedikten sonra yatmıyoruz ama ramazanda sahurdan sonra yattığımız için mutlaka ve mutlaka dişlerimizi fırçalamamız gerekiyor. Çünkü dişlerimizi fırçalamazsak bakteri plağı için ağızda uygun bir ortam oluşturmuş oluyoruz.? diye konuştu.
Ağız ve Diş sağlığı için dikkat edilmesi gereken temel hususlar ve diş fırçalarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini de anlatan Dr. Dt. Ayrancı ?Dişlerimizi fırçalarken ağız sürekli açık olmalı. Üst dişlerimizde yukarıdan aşağı, alt dişlerimizde aşağıdan yukarı şeklinde, dişlerimizin iç ve dış kısmını, diş fırçası her zaman etlere temas ederek ve etten dişe doğru fırçalamamız gerekiyor. İnsanlarda genelde şöyle bir inanç var ?Diş etlerime değersem kanıyor o zaman fırçalamayım.´ Bu yanlış bir düşünce. Yani birkaç gün kanamasında hiç problem yok. Zaten kanama diş etinizin hasta olduğunu gösteren bir bulgu. Bu kanamaya aldırış etmeden, günde 2 kere dişlerimizi fırçalamaya devam etmemiz lazım. Bunun dışında dişlerimizin arasını diş fırçası ile temizlememiz mümkün değildir. Bunun için eczanelerde diş ipleri, ara yüz fırçaları mevcut. Bunlardan hangisini kullanışlı buluyorsanız mutlaka diş hekiminize de danışarak kullanmalısınız. Bu yöntemleri uygulayarak ağzınız açısından sağlıklı bir ramazan geçirebilirsiniz.? şeklinde konuştu. (İHA)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —