Öğrenciler projelerini TÜBİTAK Sergisi´nde tanıttı

Öğrenciler projelerini TÜBİTAK Sergisi´nde tanıttı

75. Yıl İMKB Ortaokulu öğrencileri, projelerini TÜBİTAK Sergisinde tanıttı. Öğrenciler tarafından yapılan projelerde Gelibolu Yarımadası´nda verilen mücadelenin 3 boyutlu maketi, 3 boyutlu bağlama ve sensörlü elektrik süpürgesi bulunuyor.

Okul içerisinde açılan sergide öğrenciler, ziyaretçilere projelerini tanıtıyor. Öğrenciler tarafından yapılan projelerde Çanakkale Savaşı´nı anlatan 3 Boyutlu Gelibolu maketi, 3 Boyutlu Bağlama, sensörlü küçük elektrik süpürgesi gibi projeler bulunuyor. Gelibolu Yarımadası Maketi hakkında bilgiler veren Öğrenci Neva Topuz, 2 aylık bir süre içerisinde projeyi tamamladıklarını ifade ederek; ?Bilişim Teknolojileri dersinde bu işi yaptık. Proje Türkiye´de ilk yapıldı. Bunu yapmamızın amacı Çanakkale´ye gidemeyenler, orada olanları daha iyi yaşasın diye yaptık. Havada iki merminin çarpışması normalde 600 milyonda bir olan bir şey ama Çanakkale´de bu çok kez görülüyor. Seyit Onbaşı 250 kiloluk mermiyi sırtında taşıyor. Atatürk Anafartalar´da göğsünden vuruluyor ve saati sayesinde hayata tutunuyor. Biz de bunları insanlar daha iyi görsün diye bu şekilde bir harita yaptık" diye konuştu. Öğrenci Mustafa Kılınç ise ilk defa 3 boyutlu bir bağlama yapıldığını ifade ederek; ?Genelde gitar ve keman olarak gördük ama biz kendi yöremize ait enstrüman yapalım dedik ve bağlama yaptık. Yaklaşık 1 buçuk ay sürdü" ifadelerini kullandı. 
"Yüzde 75-80 öğrencilerin çalışması" 
75. Yıl İMKB Ortaokulu Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Can Yıldız; projelerin tamamına yakınının öğrencilerin çalışması olduğunu ifade ederek ?Bu yıl TÜBİTAK 4006 fuarında çıtayı biraz yükseltmek istedik. İçlerinde Türkiye´de ilk defa yaptığımız çalışmalar var. Bir tanesi 3 boyutlu Gelibolu Yarımadası´nın sesli, ışıklı sunumunun yapılacağı bir maket yaptık. Bu maketi yaparken uydu verilerinden faydalandık. Aldığımız verilerle Gelibolu Yarımadası´nın birebir aynı ölçülerinde maket yaptık. Yüzde 75-80 oranında öğrenci çalışması. Yine aynı şekilde bağlamamız da Türkiye´de ilk. Bizim en büyük projemiz aslında çocuklarımız. Çocuklarımızla 6. sınıfta modelleme ve tasarım üzerine eğitimlere başladık. Bu eğitimler sonucunda içlerinden 5 öğrencimiz ciddi manada modelleme, tasarlama becerisine sahip oldu. Buradaki projelerin çoğunu da biz öğrenci ağırlıklı yaptık" dedi.    (İHA)