MÜSİAD yapısı, Kayseri şubesindeki faaliyetler, 2017 yılı hedefleri ve Kayseri iş dünyası ile ilgili görüşlerini paylaşan MÜSİAD Kayseri Şube Başkanı Nedim Olgunharputlu, iş dünyasının umutlu olduğu 2016 yılında, terör ve 15 Temmuz darbe girişiminden dolayı beklenen istikrarın sağlanamadığını belirtti. Bu kadar olumsuzluğa rağmen, geçen yılın ekonomik büyüme ile kapandığını belirten Başkan Nedim Olgunharputlu, Kayseri´de de ülkenin genel verileri ile doğru orantılı bir durum gözlendiğini kaydetti.
?İş kadını üye sayımız Kayseri´ye yakışacak düzeyde değil?
MÜSİAD Kayseri şubesinde 165 üyenin olduğunu ifade eden Başkan Nedim Olgunharputlu, iş kadını üye sayısının Kayseri´ye yakışmayacak düzeyde olduğunu, 2017 yılında buna dair özel bir çalışma yapacaklarını dile getirdi.
Geçen yıl çok sayıda sosyal, kültürel, iktisadi, ticari faaliyetlerde bulunduklarına da dikkat çeken Başkan Nedim Olgunharputlu, 2016 yılı faaliyetlerini şöyle özetledi:
?2017´de de hedefimiz; dış ticareti artırmak?
?Her iki yılda bir İstanbul´da MÜSİAD Expo yapılır. Burada MÜSİAD üyelerinin ürettiği ürünleri dünyaya tanıtır ve dünyadan satın alma heyetleri ile iş insanlarımızla tanışarak irtibat kurar. İlkini 2012 yılında yapmıştık, ikincisini geçen Kasım ayında gerçekleştirdik. Buradaki organizasyonu daha değişik yaptık. Önce MÜSİAD´a gelen ekibi Kayseri´ye davet ediyorduk ama 2016 yılında Kayseri sanayiinin üretiminin gerektirdiği satın almacıları Türkiye´ye davet ettik. Bu satın almacıların önce MÜSİAD fuarını ziyaret etmelerini sağladık, sonra Kayseri sanayiindeki üretim tesislerini gezdirdik ve en son gün be to be organizasyonları yaptık. Fuar ve be to be organizasyonlarının sonuçları genelde çok hızlı alınmaz. Ama be to be yaptığımız salonda Libya, Mısır ve Afrika ülkelerinden üç fatura kesildi. İkisi gıda, biri mobilya sektöründendi. Ama inşaat malzemeleri sektöründen de olumlu görüşmeler oldu. Muhtemelen o sektörden de Kayseri´ye pozitif yönde olumlu dönüş sağlanacak.?
Türkiye´de ilk MÜSİAD Dış Ticaret Komisyonu Kayseri´de kuruldu
2017 yılı için yine dış ticaretin artırılmasına yönelik faaliyetlerden bulunacaklarına işaret eden Başkan Nedim Olgunharputlu, ?Gelecek yıl için de bizim önümüze koyduğumuz ana hedeflerden biri, 2023, 2071 vizyonlarına ulaşmak için ülkenin dış ticaretini artırması gerekiyor, bunun için de katma değerli ürünler üretmesi gerekiyor. Ama ilk yapılacak hamle nasıl daha fazla dış ticaret yaparız ve dış ticaret açığını nasıl kapatırız konularında fikir alışverişi yapmak için, MÜSİAD yönetim şemasında olmayan bir Dış Ticaret Komisyonu´nu ilk kez Kayseri´de oluşturduk. Çalışan üyelerimiz bu komisyonlara başkanlık edecek. Her üyemizin ihracata yönelik faaliyetlerde bulunmasını sağlamaya ve o yönde yönlendirmeye çalışacağız. Bunun yanı sıra Genel Başkanımız, ?Üye sayısı kriterinin önemli ama özgül ağırlık daha önemli´ der. Yumurta mı tavuktan, tavuk mu yumurtadan çıkar paradoksu içinde olmayacağız. Üye sayımızı da artıracağız, üyelerimizin iş dünyasındaki ağırlıklarını artırıcı faaliyetler de yapacağız.? diye konuştu.
?KTO´dan MÜSİAD Genel Merkezi kararından dolayı ayrıldım?
Başkan Nedim Olgunharputlu, geçen hafta yapılan Ticaret Odası Genel Kurulunda, yönetim kurulundan ayrılma gerekçesine dair ise şunları söyledi:
?MÜSİAD Genel Merkezinin Başkanlar Kurulu, şube başkanlarının yalnızca MÜSİAD´da görev almaları, yönetimde bulunan diğer üyelerin farklı pozisyonlarda bulunabileceğine karar verdi. Biz de o kararı Kayseri´de uygulamak zorunda kaldık. Geçen hafta Kayseri Ticaret Odasındaki yönetim kurulu üyeliğimden ayrılmak durumunda kaldım ama meclis üyeliği ve TOBB delegesi görevimiz devam ediyor.?
?İş dünyası olarak ekonomik ve siyasi istikrar bekliyoruz?
Başkan Nedim Olgunharputlu´nun Türkiye´nin ekonomik ve siyasi durumuna, Kayseri sanayiine ve MÜSİAD kültürüne dair diğer görüşleri ise şu şekilde:
?Dolar yükselişi kısa vadede baktığımızda aslında ihracat için olumlu bir harekettir ama uzun vadede de bir istikrarsızlık sembolüdür. İhracatçılar dahi bu dalgalanmayı doğru bulmuyor ama serbest piyasa ekonomisi herhangi bir müdahalede yapay bir sonuç ortaya çıkarıyor. Kendi üyelerimize ticaretini yaptıkları ülkelerin para birimlerinden ticaret yapmalarını, yurtiçinde ticaret yapacak üyelerimize de açık pozisyonda bulunmamalarını öneriyoruz. Hükumetin ve ilgili ekonomi bakanlığının yöneticilerine iş dünyasının gerek ekonomik gerekse siyasi istikrar istediğini her platformda belirtiyoruz. Kendileri de zaten bunun bilincinde ve ellerinden geleni yaptıklarına inanıyoruz. Ama en azından 2017 için daha istikrarlı bir yıl ümidimizi koruyoruz.?
?Anayasa değişikliğinden umutluyuz?
?Anayasa değişikliği ve Cumhurbaşkanlığı Sisteminin parlamentodan geçer oyu aldı. Bu bizim için umut kaynağı. AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisinin anayasa değişikliğine olumlu destek vermesi ve bunun halk tabanında da karşılığını bulması, referandumun olumlu biçimde sonuçlanacağını ve dolayısıyla ülkenin gelecekte karmaşada kalmayacağını göstermesi açısından bizim için bir umut. Diğer taraftan bu, yönetime de hükumete de güven oyu manasına gelecek. Zaten şu anda Mecliste yeterli çoğunluk var ama halk nezdinde de güven oyu alması ülkenin bir kez daha ayaklarını daha sağlam yere basarak yönetilmesi anlamına gelecek.?
?Kayseri ile Gaziantep karşılaştırması doğru değil?
?Kayseri ile Gaziantep´i karşılaştırmayı doğru örnek olarak görmüyorum. Çünkü Gaziantep´in büyümesinin en önemli nedeni Irak ve Suriye idi. Irak ve Suriye ile sınır ticareti çok üst düzeydeydi ve bölgede imalat yapan tek şehir olduğu için Gaziantep inanılmaz gelişti. Sadece imalatta değil, ticaret de Gaziantep´ten gerçekleştiği için Kayseri, Konya, Denizli ürünleri de Gaziantep üzerinden bölge ülkelerine sevk edildi. Bizim kendimizi daha doğru örneklerle kendimizi karşılaştırmamız lazım, bu reveranslar da Konya ve Denizli olabilir.? (İHA)