Tarih: 04.06.2017 11:42

"Kıdem tazminatı işletmecilerin sırtında büyük bir yük"

Facebook Twitter Linked-in

KAYMOS yöneticileri düzenlemiş oldukları iftar programında kentte görev yapan basın mensupları temsilcileriyle bir araya geldi. İftarın ardından açıklamalarda bulunan KAYMOS Yönetim Kurulu Başkanı Yakup Deveci derneğin faaliyetleri hakkında bilgiler verdi. 3 yıl önce İstanbul´da Uluslararası Mobilya Fuarı´nda Kayseri firmaları yer bulamaz iken gerekli destekler ve girişimler ile 2016 yılında 41 firma ile katım sağladıklarını aktaran Deveci, ?KAYMOS 3 yıl önce gönüllü işletmecilerin bir araya gelerek oluşturduğu ve gönüllü yönetimle idare edilen bir dernek. Mobilya sektöründe faaliyet gösteren, Türkiye Mobilya Federasyonu çatı kuruluşunun kurucu ve yönetiminde yer alan derneklerindeniz. İlk kuruluş amaçlarımızdan biri olan İstanbul´da düzenlenen uluslar arası fuarda yer bulamama sorunu yaşayan üyelerimize yer tahsisiyle alakalı birlikte hareketten yola çıkılmış bir çalışmanın sonucunu elhamdülillah bugün görüyoruz. İlk yıl 42 firmayla katıldığımız mobilya fuarında daha sonra ilavelerle bu sayı 45´lere çıkmıştı. 2017´de bu rakam 52´lere, fuar zamanı 55´lere çıktı. İki hafta önce derneğimizde toplu olarak düzenlediğimiz imza ile birlikte de 20 firma daha ilave ederek Kayseri´deki firmalarımızın uluslar arası platformda kendilerini daha iyi ifade etmeleri gereken fuarda daha geniş bir alanda sahip olmasını dernek yönetimi olarak üstesinden gelip başarmış durumdayız? dedi.
KDV indirimi ile canlanan mobilya sektörünün anlam verilemeyen bir şekilde hammadde imalat ve tedarikçilerinin olumlu şekilde neticelenen referandum sonuçlarına rağmen zam yağmuruna maruz kaldıklarını dile getiren Deveci, ?Günümüzde mobilya sektörü malum ekonominin dar çerçevesi içerisinde hareketlendirilmesi adına hükümet kanadından kdv indirimiyle kısmi olarak canlanmış olsa da, üzülerek ifade ediyorum ki referandumdan sonra beklediğimiz iyi veriler, bizler adına ticarette ulaşsak da maliyet anlamında ulaşamıyoruz. Birinci sebebi kdv indiriminden dolayı yüzde 10 maliyette düşen mobilya fiyatları şuan ham maddeye gelen sistematik ve düzenli yüksek zamlardan dolayı yüzde 25 çıkmıştır. Türkiye mobilyasının yüzde 50´sini üreten şehrimiz ve imalatçılarımız adına bu bizler için ürün üzerine zam yansıtma kaçınılmaz bir sonuç haline gelmiştir. Devlet tarafından yapılan yüzde 10 indirim, özel sektörden ve hammaddelerden dolayı yükselen maliyetlerimizi ezmiş, bizim rekabet şansımızı, işletmecilerimizin ayakta durma şansını neredeyse bitirmiş durumda. İster istemez üreticilerimiz ve firmalarımız ürünlerinin üzerine zam yapacaktır. Bu zamlar bizi tedirgin etmektedir. Bu zamların devamında mobilya sektörü, şehrimizle alakalı bu sıkıntı ileriye dönük ticaretimize yansıyacak ve beklide ticari hacimlerimizi yavaşlatacak. Onun için de endişeliyiz. Kayseri bildiğiniz üzere 100 bin kişi mobilya sektöründe istihdamı olan bir şehir. 1 milyon 300 bin nüfusun 100 bini mobilya sektöründen direk veya dolaylı yollardan istihdamında. Her aileden 4 kişi hesap ettiğinizde 1 milyon 300 bin nüfuslu şehrin 400 bini mobilya sektöründen ekmek yemektedir. Bu nokta itibariyle baktığımızda Kayseri için vazgeçilmez olan bir mobilya sektörünün sorunlarını bir araya gelip çözümlememiz ve bu sektörü ayakta tutmamız gerekiyor? ifadelerini kullandı.
?2018´de Kayseri´ye layık olan fuar alanında mobilya fuarımızı yapacağız?
Önümüzdeki yıl yeni yapılacak olan fuar alanında mobilya fuarını yapmayı ümit ettiklerini kaydeden KAYMOS Yönetim Kurulu Başkanı Yakup Deveci, ?Şehrimiz mobilya sektöründe markalar şehri. Ciddi markalarımız var, üretimin belli bir kısmını biz yapıyoruz. Ancak şehrimize yakışan bir fuar alanının olmadığını KAYMOS 3 yıldır dile getiriyor. Bu sene artık nihai bir sonuç alacak. Bu noktada Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan ve yönetim kuruluna, aynı zamanda bunun finans noktasında organize sanayideki esnaf arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz. İnşallah 2018 yılında Kayseri´ye layık olan fuar alanında mobilya fuarını yapacağımızı ümit ediyoruz? şeklinde konuştu.
URGE Projesi ile iki kez yurtdışına seyahat gerçekleştirdiklerini ve faaliyetlere devam edeceklerinin altını çizen Deveci, ?KAYMOS URGE ismini verdiğimiz Uluslar arası Rekabet Geliştirme Projesini Ekonomi Bakanlığı desteğiyle üretiyor. 13 tane firmamız bu projeden faydalanıyor. Bu proje örnek bir proje, 3 yıl sürecek bir proje. Yurt dışındaki Pazar araştırmaları, ticaret, mobilya satışları ile alakalı yurtdışından alım heyetlerinin şehrimize getirilmesi planlanmakta. 2 tane yurt dışı seyahati gerçekleştirildi, 3 eğitim düzenlendi firmalarımıza. Yine yurt dışı ziyaretlerimiz var, dönüşünde ise alım heyetlerini şehrimize ve sanayicimize getirmiş olacağız. Bu da bizim diğer faaliyetlerimizden birisidir? dedi.
Kıdem tazminatının işletmelerin sırtında bir yük olduğunu ve bu sorunun işletmeci ve çalışan tarafın mağdur olmayacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini vurgulayan Yakuo Deveci, ?Dernek sadece ticari anlamda faaliyet gösteren bir dernek olsun istemiyoruz. Paydaşlarımız var, çalışanlarımız. Biz çalışanlarımızla olan pozisyonumuzu da korumak istiyoruz, onların haklarını da savunmak istiyoruz. Lakin işletmelerimizi ayakta tutmamız gerekiyor. Kıdem tazminatı artık bizim işletmelerimizin sırtında ciddi anlamda bir yük. İşletme sermayelerine eşdeğer firmalarımızın tazminatları söz konusu. bu firmalarımızın yaşamlarını tehdit eder hale gelmiş, firmalarımızın devamlılığının önünü kesmeye başlamıştır. Bu noktada tabi ki çalışan mesai arkadaşlarımızın haklarının kaybolmasını istemiyoruz, devlet tarafından çalışma bekliyoruz. Her iki tarafın da, çalışan personelimizin de hak kaybına uğramadan işletmecilerimizin de varlığını koruyacak şekilde bir ortak noktanın bulunacağını ümit ediyoruz? diye konuştu.  (İHA)

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —