KAYSERİ PIRO MANTISI

KAYSERİ PIRO MANTISI

PEYNİRİN HAFİFLİĞİ PIRO MANTISI

PEYNİRLİ PIRO MANTISI

MALZEMELER: (5-6 kişilik )

Hamuru için;
1 Yumurta
3 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar su ( kulak memesinden daha sert bir hamur olacak. )

İç Harcı İçin;
250 g beyaz peynir ( lor peynir de olabilir. )
1 orta boy kuru soğan
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
1 tutam maydanoz

Kızartmak için;
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çorba kaşığı tereyağ

Mantı Suyu İçin;
1 fincan sıvı yağ
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı biber salçası
5-6 su bardağı su
Tuz
YAPILIŞI:

   Karıştırma kabına yumurta, yaklaşık bir su bardağı su ve tuz alınarak karıştırılır. Ardından un yavaş yavaş eklenerek orta sertlikte bir hamur elde edilir.Çok sert olursa biraz daha su katılabilir. Yoğrulduktan sonra yarım saat üzeri kapalı olarak dinlendirilir. Böylece hamur daha kolay açılır. Hamur dinlendikten sonra ince bir şekilde açılır. 3cm x 3cm lik kareler halinde kesilir. 
   Diğer yandan iç harcı için minik minik doğranmış soğanlara, ufalanmış peynir, kıyılmış maydanoz ve toz kırmızı biber eklenir. Daha sonra kestiğimiz kareler içine iç harçtan koyularak muska şeklinde kapatılır. Kenarlarına hafifçe bastırılır. 
   Kızartma işlemi için mümkünse bakır tepsi veya teflon tava yağlanır. Doldurulan mantılar fotoğraftaki gibi dıştan içe doğru halka şeklinde dizilir. Ocak üzerinde orta ateşte ,sadece alt kısmı kızarana kadar çevire çevire kızartılır.
Mantı suyunu hazırlamak için, bir tencerede yağ ve salçalar biraz kavrulur. Üzerine 5-6 su bardağı sıcak su ilave edilir. Kaynayınca tuzu eklenir. Önceden kızarttığımız mantılar kaynayan salçalı suya atılır. Orta ateşte 10 dk kadar kaynatılır. Pişip pişmediği kontrol edilir. Gerekirse biraz daha kaynatılabilir.
   Pişen mantılar sunum tabağına alınarak servis edilir.Kıvamı ne çok sulu ne de susuz olmalıdır. 


Anahtar Kelimeler: KAYSERİ PIRO MANTISI