Tarih: 02.02.2018 11:36

Kansere karşı dengeli beslenme önemli

Facebook Twitter Linked-in

Günlük beslenmede protein, kaliteli karbonhidrat, posa, sağlıklı yağlar, vitamin ve mineralleri yeterli ve dengeli olarak almanın kanser başta olmak üzere çok sayıda hastalığa karşı bariyer oluşturduğunu belirten Diyetisyen Kula, kanserle savaşmak için sofralardan eksik edilmemesi gereken besinleri şöyle sıraladı:
Sarımsak kolon kanserinde etkili
?Birçok çalışma insanlarda kanser riskini azaltmada sarımsağın etkili olduğunu gösteriyor. Özellikle menopoz sonrası dönemde kadınlarda düzenli sarımsak kullanımının kolon kanseri riskini yüzde 50´ye yakın azalttığı belirtiliyor. Bu nedenle, yemeklerde, soslarda, yoğurda karıştırılarak sarımsağı tüketmeye özen göstermek gerekiyor. Maydanoz, nane gibi koku giderici bitkilerden faydalanarak sarımsak kokusunu da gidermek mümkün.?
Brokoli bağışıklık sistemini güçlendiriyor
?İçerdiği glikosinatlar sayesinde kanser riskini azaltmada yardımcı besinlerde biri. Brokoli, C vitamini, karoten, folik asit ve kalsiyum içeriği sayesinde bağışıklık sistemini de güçlendirmeye yardımcı oluyor. Bu üründen yeterli derecede faydalanmak için bileşenlerinin yapısının bozulmaması gerekiyor. Dolayısıyla çok fazla pişmeden tüketilmesi önem taşıyor. Limon, sarımsak, zeytinyağı sosu ile birlikte salatalara eklenebileceği gibi yoğurtla birlikte de tüketilebilir.?
Domates içeriğiyle kanser düşmanı
?İnsanlar üzerinde yapılan çalışmalar kanda fazla likopen bulunmasının, çeşitli kanser türlerinin özellikle prostat kanserinin önlenmesinde etkili olduğunu gösteriyor. Çok güçlü bir antioksidan olan likopen için en önemli kaynaklardan biri ise domates ve ürünleri. Mevsiminde salata olarak ya da yemeklerde, kışın da salça şeklinde domatese mutlaka tüketmek gerekiyor.?
Keten tohumu ve yağı meme kanserinde etkili
?Özellikle son yıllarda daha çok tanınmaya başlayan keten tohumu yağı omega 3 yağ asitlerini içeriyor. Östrojen kaynaklı meme kanserlerinin önlenmesinde etkili olduğu düşünülüyor. Bu nedenle bir tatlı kaşığı kadar öğütülmüş keten tohumunu salatalara ilave etmek ya da soğuk sıkım keten tohumu yağından günlük 1 tatlı kaşığı kullanmak ihtiyacı karşılamaya yetiyor.?
Turunçgiller kanser kalkanı
?Ülkemizde, her çeşidine fazlasıyla ve kolaylıkla ulaşmanın mümkün olduğu turunçgiller de kanser kalkanı besinler arasında yer alıyor. Portakal, limon, greyfurt, mandalina ve turunçta bol miktarda C vitamini, folat ve posa bulunduğu için birçok kanser türüne karşı savaşmada güç sağlıyor. Bu meyvelerden yeterince fayda sağlamak için suyunu sıkmak yerine posasıyla beraber tüketmek gerekiyor.?
Probiyotikler kanser ve tümör engelleyici
?Sindirim sisteminde bulunan probiyotikler, sağlık üzerine faydalı etkilerde bulunan canlı bir mikrobiyal gıda katkısı olarak tanımlanıyor. Özellikle bağırsaklarda oluşturdukları sağlıklı flora sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Salgıladığı birtakım enzimler sayesinde de bağırsak pH´ sını düşürüyor. Kanser ve tümör önleyici etkiye sahiptirler. Probiyotik bakterilerin, kansere sebep olan enzimler veya kansere sebep olan kaynakları ortamdan uzaklaştırır. Özellikle kefir ve yoğurt gibi probiyotik içeren besinler günlük beslenmeye mutlaka eklenmeli. Ayrıca bakteri çeşitliliği ve kalitesi açısından özel hazırlanmış tozların da belli kürler halinde ve belli dönemlerde kullanılması da yarar sağlıyor.?  (İHA)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —