Hak-İş’e bağlı birçok sendika üyesi kadın çalışanın katılım sağladığı eğitim programı saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Programın açılış konuşmasını yapan Hak-İş Kadın Komite Başkanı Fatma Zengin, kadın ve aileye dair neler yapılabileceğine dair yol almaya çalıştıklarını ifade ederek; "HAK-İş Kadın Komitesi 2007 yılında kuruldu. Komitemizi kurduğumuz zaman HAK-İŞ’in kadın komite sayısı yüzde 1 civarındaydı. 2009 yılında ilk verileri aldığımızda 10 bin civarında kadın üyemiz vardı. Bugün, 2019 yılında 170 bin kadın üyemiz var. Konfederasyonlardan daha büyük kadın üyemiz var. Konfederasyonumuzun da sayısı 700 binin üzerinde. Sendikamızın çoğunda kadın komitesi aktif olarak görev almakta. HAK-İş Genel Merkez de kadın komite yapısıyla kadın üyelerimizle birlikte kadın ve aileye dair neler yapılabileceğine dair yol almaya çalışıyoruz. Bu noktada da elhamdülillah çok yol kat ettik. Hem sendikacılık alanında kadınlarımızın eğitimde ilerlemesini sağladık" dedi.
Programa katılan SGK İl Müdürü Hacı Ali Hasgül ise çalışma hayatındaki kadınlara pozitif ayrımcılık yaptıklarını kaydetti. Hasgül; "SGK İl Müdürü Hacı Ali Hasgül; “Kadınların çalışma hayatı içerisinde olmasını çok önemsiyoruz. Çalışma hayatındakilerin 3’te biri şuanda kadındır. Bu giderek artmaktadır. Çalışma hayatındaki kadınlarımıza her zaman pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Doğum yapan kadının toplamda 10 hafta, çoklu doğumda 20 haftaya kadar uzatabiliyoruz iş görmezlik ödeneği almasını sağlıyoruz. Yine dünyada olmayan bir şeyden bahsetmek istiyorum. Engelli çocuğu olup da çalışma hayatı içerisinde yer almaya devam eden kadınımızın hem gün sayısını yüzde 25 artırıyoruz, aynı zamanda engelli raporu aldıktan sonra geçen süre kadar da sınır olmaksızın yaş haddinden düşüyoruz. Bunun dünyada örneği sadece Türkiye’dedir. Bu anlamda hem kültürümüz hem dinimizin gereği kadınlarımız bizim başımızın tacıdır" diye konuştu.
Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Yardımcısı ve Özçelik-İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci de katılımcılara yaptığı konuşmada kadınların iş yaşamında aktif rol aldıklarını söyledi. Değirmenci; "Türkiye’deki çalışma hayatında kadın sayısının yüksek olmasına rağmen, sendikal temsildeki kadın sayısının azlığı da düzenlenen bu eğitim programlarını çok daha değerli hale getirmektedir. Özellikle son yıllarda Türk kadını, kendilerine çizilmiş olan sınırların dışına çıkarak, iş yaşamında, aktif bir rol olmaya başlamıştır. Yeryüzündeki cümle varlıktan emeğini esirgemeyen kadınlarımızın, bugün çalışma hayatının içerisinde yer almaya başladığını görmek, hatta karar alma mercilerinde onların varlıklarını hissetmek, bizleri fazlasıyla mutlu etmektedir. Bizler Hak-İş Konfederasyonu olarak, güçlü bir toplumun, güçlü bir neslin, ancak güçlü bir kadın profiliyle ortaya çıkabileceğine inanıyoruz. Kadın güçlüyse aile güçlü, erkek güçlü, çocuk güçlü, velhasıl toplum güçlü demektir. Kadının zayıf olduğu, güçsüz bırakıldığı, geri plana atıldığı toplumlara baktığımızda, o toplumların gelişmişlik düzeylerinin, ne kadar aşağıda olduğunu görmek çok zor değildir. Bu nedenle kadınlarımızı, hem çalışma hayatında, hem de sendikal yaşamda, daha fazla görmeye ihtiyacımız vardır. Açıklanan son verilere göre, çalışma hayatının içerisinde 5 milyon kadın emekçinin olduğu bilinmektedir. Aslında gelişmeleri sadece sayılar ışığında değerlendirmemek gerektiğine inanıyorum. Evet, 5 milyon kadın çalışma hayatının içerisinde ve bu sevinçle karşılanabilecek bir rakammış gibi görünebilir? Fakat kadın emekçilerin birçoğu, düşük ücretle, hatta sigortasız, fiziksel saldırının yanında, ruhsal baskıların yapıldığı bir çalışma hayatında yer almaktadır.
İşte burada kadın çalışanların işyerlerinde karşılaştıkları zorlukları bertaraf etmek için, kadınların örgütlü bir dayanışma içerisinde olması ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Elbette ki, bizler Hak-İş ve bağlı sendikalar olarak, kadının özellikle işyerindeki yaşadığı zorlukları, en aza indirmek için gerek toplu iş sözleşmelerinde, gerekse mevzuat çalışmalarında büyük bir gayretle, çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Fakat burada kadın emekçilerimize, yani sizlere büyük işler düşmektedir. Bir kadının bireysel mutluluğu, tüm kadınları mutlu ve huzurlu etmeye yetmemektedir. Sendikasız, toplu sözleşmesiz, örgütsüz ve kötü şartlarda çalışan milyonlarca kadının yarasına merhem olacak olan, yine sizlersiniz. Sizler ‘Haklarımızı istiyoruz, ayrımcılığı reddediyoruz' demedikçe, bunu yüksek sesle yapmadıkça, kadını öteleyen zihniyet, başarısına başarı eklemeye devam edecektir. Sesini değil sözünü yükselten, bilinçli bir sendikal hareketin içerisinde yer alan kadınlarımız, Türkiye emek hareketindeki kadınların umudu olmadıkça, kadına ikinci sınıf insan muamelesi yapan cahil bakış açısı, tabiri caizse, istediği gibi at koşturmaya devam edecektir. Sizler, değerli hocalarımız eşliğinde yapılacak olan eğitim seminerine gelmekle, büyük bir adım attınız. O herkese nasip olmayan, mücadeleci ruhunuzla, kutlu bir dava için buralara kadar geldiniz. Hele ki geldiniz, gelmekle iyi de yaptınız. Kadının ayrımcılığa uğramadığı, mobbinge maruz kalmadığı, düşük ücretle çalıştırılmadığı bir çalışma hayatı, ancak sizin gibi cesur kadınlarımız sayesinde, hayal olmaktan çıkacaktır. Kötü çalışma koşulları altındaki kadın çalışanların, kanayan yarasını dindirecek olan sizlersiniz. Ben, bu inancı da, bu ışığı da, bu özveriyi de her birinizin gözlerinde, yüreklerinde, zihinlerinde görüyorum ve hissediyorum" dedi. (İHA)