İncesu´da pekmez yapımı başladı

İncesu´da pekmez yapımı başladı

Kayseri´nin üzüm yetiştiriciliği konusunda öne çıkan ilçelerinden biri olan İncesu´da vatandaşlar pekmez yapımına başladı.

İncesu Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bülent Temizsoy, ?İlçemizde bağcılık oldukça yaygındır. Yaklaşık 40 bin dekar bağ bulunmakta ve 16 bin ton yaş üzüm üretilmektedir" dedi. Temizsoy, "Üzümlerin 12 bin tonu sofralık 4 bin tonu ise şıralık olarak üretilmektedir. Üzümlerimiz genelde pekmez yapımı için kullanılıyor. Pekmez yapımı Eylül ayının ortalarında başlar Ekim ayının sonlarına kadar devam eder. Bu dönemde her evde pekmez yapımı oluyor. Pekmez yapımı tamamen doğal ve katkısızdır. İlçemizin geçim kaynaklarından olan üzüm ve pekmez çok kalitelidir" diye konuştu.
70 dekar bağı bulunan üzüm yetiştiricisi Yahya Karasu,"Sofralık ve pekmezlik olarak üzüm üretmekteyiz. Burada parmak üzümü yaygındır. Yılda yaklaşık 30-35 ton üzüm hasat ediyoruz. Hasadımız başladı ve devam ediyor? diyerek pekmez yapımı hakkında şu bilgileri verdi;
"Pekmez yapılacak olan üzümler seçildikten sonra eziliyor ve süzülüyor. Süzülen üzümler kazanlara aktarılıyor. Hafif ateşte, 50 derecede ise durulama işi yapıyoruz. Bu işlem 2-3 saat kadar sürüyor. Bu durulma işi daha iyi olsun diye süzülen üzümün içine 3-4 adet yumurta kırıyoruz. Üzümün ekşiliğini gidermek için ise pekmez toprağı eritilip konulur. Toprak bu durulma işinde kazanın altında kalır. Üstte kalan kısım ise süzülerek leğenlere alınır. Alt kısımda kalanlar yine süzülür.
Süzme işi yapıldıktan sonra tandırda kazanlara taşınır. Burada yaklaşık 2-3 saat normal ateşte kaynatılır. Burada önemli olan en kısa zamanda pekmezi alabilmektir."  (İHA)